El refugi 307 del Poble-sec és tot un símbol de la ciutat. Ubicat al peu de la muntanya de Montjuïc, al carrer Nou de la Rambla, és un dels més ben conservats del miler que van arribar a haver-hi a la ciutat durant la Guerra Civil. El van construir entre els veïns del Poble Sec amb l’ajuda dels treballadors de la CNT.
Està obert al públic tots els diumenges, amb visites guiades que permeten conèixer la història de la Guerra Civil a la ciutat i, més concretament, les entranyes d’aquest refugi. Una de les seves singularitats és que en cap moment cal baixar sota terra, ja que aprofita el relleu accidentat de la muntanya de Montjuïc.
Les galeries presenten una arquitectura bàsica amb totxana i morter, respectant la volta catalana, l’habitual de l’època. Els diferents espais es distribueixen en diverses instal·lacions: a l’entrada principal, on comencen les visites, hi ha una sala d’estar que, més endavant, es va unir a una segona on s’hi va habilitar una infermeria. Per últim, la visita s’endinsa per un espai que es va destinar als nens, on l’impacte d’una bomba de l’aviació feixista italiana va ensorrar el sostre i van morir dos infants.
Els túnels disposaven d’aigua corrent, tot un luxe per a un refugi antiaeri. També tenia instal·lada una bateria que els permetia enllumenar les galeries durant dues hores. El que crida l’atenció tan bon punt s’hi accedeix és la humitat. Això va permetre que durant la guerra es plantessin fins i tot bolets. Tots aquests i molts altres detalls es poden descobrir a través de les visites guiades i que sorprenen a molts visitants: “M’ha sorprès la humitat que hi havia, el terra estava mullat”, relatava al micròfon de betevé una visitant. “M’ha sorprès que hi hagués llum. L’excavació per si mateixa ja m’hauria semblat una gran feina”, afegia una altra tot just a la sortida del refugi,
Visites guiades a l’exterior
El Museu d’Història de Barcelona organitza visites guiades des del 2007. N’ha acollit, sobretot, d’escoles, però quan va esclatar la pandèmia va haver de tancar les portes. L’estiu de 2020 es van reprendre les visites guiades en català, castellà, anglès i, en algunes ocasions, francès. Això sí, a causa de les mesures sanitàries, les explicacions es fan a l’exterior, mentre que l’accés a l’interior de les galeries es fa per separat i de manera esglaonada.