Quim Torra

(ACN) El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) veu indicis d’un presumpte delicte d’odi en un article de Quim Torra de l’any 2012. Tot i això, no ha admès a tràmit la querella que Vox va presentar el maig perquè considera que, com que han passat més de cinc anys des de la publicació, en cas que el delicte es considerés provat, ja hauria prescrit. L’article concret porta per títol ‘La llengua i les bèsties’.

El tribunal, en canvi, considera que les altres opinions del president que el partit ultradretà afegeix a la seva querella s’emparen en la llibertat d’expressió. Són escrits i piulades que va fer a les xarxes socials entre el 2011 i el 2013. El TSJC afirma que “per desagradables o supremacistes” que es considerin les expressions de Torra, “es limiten a reflectir i justificar el conegut ideari” dels independentistes i a “insultar els que no comparteixen les seves idees”. Segons el tribunal, la Constitució “no prohibeix les ideologies, per molt extremistes o supremacistes que siguin”. És per això que insisteix que, “per rebutjables que puguin considerar-se”, aquestes expressions no serien constitutives de delicte “en venir emparades per la llibertat d’expressió”.

D’altra banda, el TSJC tampoc no accepta que el president de la Generalitat pugui haver comès un delicte de conspiració per a la rebel·lió i un altre d’encobriment, ja que no consta en la querella cap evidència que Torra s’hagi posat d’acord amb algú altre per cometre el delicte de rebel·lió i tampoc no es desprèn de cap expressió que pretengui alçar-se públicament i violentament contra l’Estat. Segons diu, cap actuació no encaixa tampoc amb l’encobriment de les accions delictives que s’atribueixen a Carles Puigdemont.