Tecomate és una nova beguda elaborada de forma artesanal a partir de l’herba del mate que vol ser un refresc alternatiu a les begudes de multinacionals, que habitualment incorporen un grau major de sucre. La iniciativa compta amb la col·laboració de Barcelona Activa i del districte d’Horta-Guinardó a través del Pla de barris. L’objectiu de l’Administració és incentivar projectes com aquest per fomentar el petit negoci de barri i l’economia solidària.

Un refresc sorgit de l’autogestió

La iniciativa de produir aquesta beguda va sorgir l’any 2016 de manera autogestionada amb la finalitat d’oferir un producte alternatiu i de proximitat, més natural en comparació amb altres begudes refrescants que s’ofereixen actualment en el mercat. El projecte va sorgir de tres joves vinculats al barri de la Teixonera que es van inspirar en el que van veure a Alemanya, on, expliquen, el consum d’aquest refresc és més molt més habitual que a casa nostra.

Ara han pogut professionalitzar el seu projecte gràcies al suport del Pla de barris de la Teixonera – Sant Genís dels Agudells i del pla d’ajudes per a la promoció econòmica de Barcelona Activa. S’han constituït com a cooperativa i disposen d’un local ubicat al carrer de Josep Sangenís i maquinària per produir unes 4.000 ampolles al mes. Asseguren que les distribueixen ells mateixos a l’àrea de Barcelona i rodalia. A curt termini tenen l’objectiu d’ampliar fronteres i fer xerrades sobre cooperativisme o crear una xarxa d’economia col·laborativa en l’àmbit del districte d’Horta-Guinardó.

La beguda Tecomate no conté alcohol ni gluten i disposa de quatre varietats: l’original, sense cafeïna, amb gingebre i amb menta i llimona. Els responsables de la iniciativa adverteixen que són gustos més exòtics dels que tenim a Catalunya però que, tot i això, es tracta de sabors suaus.