El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, finalment ha decidit concentrar tota la causa judicial contra el procés sobiranista i, per tant, a partir d’ara, a banda dels sis membres de la Mesa del Parlament, també investigarà el govern de Carles Puigdemont; Jordi Sànchez, de l’ANC, i Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural. Ara bé, la causa contra el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana continuarà a mans de l’Audiència Nacional, concretament de la titular del Jutjat Central d’Instrucció 3, Carmen Lamela.

Llarena argumenta la concentració de les causes perquè hi ha una “connexió material inescrutable” entre els delictes i els investigats. Per això, creu que és millor unificar la causa i investigar-los tots junts, més enllà que alguns siguin aforats o no. També remarca que el delicte de rebel·lió, a què s’acusa el Govern de Puigdemont, té un caràcter “plurisubjectiu”, és a dir, que l’han d’haver comès diverses persones.

El Suprem considera que la unificació de la causa facilita els tràmits i l’aclariment dels fets i, per tant, discrepa de la fiscalia, que considerava prematur ajuntar les causes abans del 21-D i de la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, que es va mostrar a favor de passar-li tota la causa, inclosa la investigació dels Mossos. Aquesta causa continuarà en mans de Lamela que investiga per sedició el major, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana arran de les concentracions del 20 de setembre.

El gran interrogant és si el Tribunal Suprem revisarà la situació processal dels consellers empresonats i dels “Jordis”. Podria ser que en els propers dies, Llarena o les defenses demanin que se’ls torni a citar a declarar. Caldrà veure però si llavors el magistrat acorda les mateixes mesures cautelars que per a Forcadell i els cinc membres de la Mesa del Parlament, que van quedar en llibertat provisional després de pagar una fiança.