La càmera de Collserola ha immortalitzat una de les millors sortides de sol de les darreres setmanes. La coincidència de cel serè a llevant -per on surt el sol- amb l’arribada de capes de núvols alts i mitgencs a l’alba ha facilitat l’acoloriment i tinció de les nuvolades uns minuts abans de la sortida de sol, que divendres s’ha produït a les 7.50 h del matí.

Sortida de sol de divendres 24 de novembre

Els núvols anuncien l’arribada d’un canvi de temps notable que començarem a notar de cara al cap de setmana, una bona notícia de cara a la pol·lució, ja que tendirà a anar-se dissipant sobretot a partir de dissabte.

Cal recordar, però, que encara es manté l’avís preventiu d’episodi ambiental per contaminació i que, tot i l’arribada dels primers canvis, les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Qualitat de l’Aire (XVPCA) assenyalaven encara, divendres al matí, nivells moderats tant pel que fa a diòxid de nitrogen com pel que fa a les partícules en suspensió (PM10).

Divendres a partir del migdia bufarà feble el vent de ponent i garbí -sobretot a la façana marítima i cap a l’interior de la regió metropolitana de Barcelona- quelcom  que ja podria afavorir la disseminació o disminució d’alguns contaminants. Tot fa pensar, però, que serà a partir del cap de setmana quan es notarà de forma més evident la millora de la qualitat de l’aire a Barcelona i en el conjunt del país.

Més fred però, de moment, poca pluja

El pas d’un front fred dissabte obrirà les portes al vent de tramuntana al nord del país, i del mestral al centre i el sud de Catalunya, així com en alguns indrets de l’entorn metropolità de Barcelona. El vent, però també el major dinamisme atmosfèric associat al front, contribuirà a fer minvar la concentració de contaminants arreu del territori.

Les temperatures primaverals dels darrers dies patiran un brusc descens i implicaran que a partir de diumenge s’imposi novament l’ambient d’hivern.  Les opcions de veure ploure seran baixes durant el cap de setmana a Barcelona, tot i algun xàfec dissabte a la tarda a prop del Montseny.

Caldrà seguir atentament l’evolució dels mapes de cara a mitjans de la setmana vinent a causa de l’aproximació d’una profunda pertorbació que podria aportar-nos precipitacions.