La nova presó tindrà 800 places, distribuïdes en dos centres independents de cinc plantes. Estarà situat en el solar de 6.500 metres quadrats que hi ha a a la cantonada del carrer A amb el carrer 1 de la Zona Franca. Hi haurà espais comuns i 224 habitacions, que seran diferents de les cel·les dels centres penitenciaris ordinaris, ja que tindran més d’una llitera. I és que el centre és per a presos en règim obert o en tercer grau, és a dir, que estan complint l’última fase de la condemna i només hi van a dormir. La resta del dia estan a l’exterior fent formació o treballant per reinserir-se a la societat. La redacció del projecte que permetrà iniciar les obres ja s’ha adjudicat. Tot plegat, suposa una inversió de 33,3 milions d’euros, uns diners que la Generalitat ja ha comptabilitzat i compromès en els pressupostos dels propers cinc anys.

El 2021 tancarà la presó de la Trinitat Vella

En aquest nou equipament de la Zona Franca hi haurà els interns en règim obert de tota la demarcació de Barcelona i que ara estan distribuïts entre la presó de Wad-Ras (Centre Obert 3) i el Centre Obert de la Trinitat Vella. “Ens permet concebre un equipament que específicament respondrà a les necessitats que necessita el règim obert”, ha explicat el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. Quan es posi en marxa, previsiblement el 2021, es podrà tancar definitivament la presó de la Trinitat Vella, on l’Ajuntament construirà habitatge social fruit d’un acord amb la Generalitat, que principalment va permetre tancar la Model a principis de juny.

A banda d’aquesta nova presó per a interns de règim obert, el Departament de Justícia també té previst obrir el 2025 un altre centre penitenciari a la Zona Franca per a dones i per a preventius amb capacitat per a 700 persones. Aquesta presó, que té cost de 75 milions d’euros, substituirà la Model, que era per a presos preventius, i la presó de Wad-Ras, que es preveu tancar d’aquí a vuit anys.