La Diputació de Barcelona tanca aquest divendres un any dedicat a la igualtat amb un acte contra la violència sexista a l’Institut del Teatre. Tot un any que ha servit per donar eines a tots els municipis per desenvolupar actuacions de sensibilització. El d’aquest divendres ha estat un seguit d’interpretacions relacionades amb la violència de gènere que han interpretat els alumnes d’aquesta institució, la vigília del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

Els municipis han expressat una ferma voluntat d’acabar amb el sexisme i les agressions que es donen en espais públics d’oci, especialment preocupants són, segons la Diputació, les conductes sexistes entre els menors d’edat,  que han augmentat un 11 %.

Acte també a l’Institut Català de la Dona

Acte en memòria de les dones assassinades per la violència masclista i inauguració de l’exposició “Dones supervivents”.  La seu de l‘Institut Català de les Dones, el Raval, ha estat escenari per reivindicar les morts de les dones a mans de les seves parelles. La presidenta de l’entitat, Núria Balada, ha llegit el manifest unitari del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, en què, entre d’altres, ha dit que la violència contra les dones no és un problema de les dones sinó que és un problema de tots. Seguidament, s’ha inaugurat l’exposició “Dones supervivents”. Segons dades de l’Institut Català de les Dones, el nombre de dones assassinades per violència masclista durant el 2017 a Catalunya és de set, de les quals dues tenien denúncia prèvia. Al conjunt del territori han mort 916 dones des del 2008 a tot l’estat, 45 aquest 2017.

Per què aquesta data?

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones durant la primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrada a Bogotà, Colòmbia, l’any 1981. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, que van morir a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre del 1960. Els seus cadàvers, destrossats, van aparèixer al fons d’un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.