Han passat més de tres mesos des de l’inici de la posada en marxa de l’estat d’alarma, 93 dies de restriccions, confinaments i consignes que ara volem mirar amb la perspectiva del temps per saber què va passar i què ens espera. El viròleg Albert Bosch i el catedràtic de dret processal Jordi Nieva ens en donen la seva visió.

Hem anat a remolc del virus

Segons el doctor Albert Bosch, els sanitaris es van veure obligats a anar a remolc de la covid-19 en tot moment. El virus, diu Bosch, prenia la iniciativa. El viròleg també reconeix que els primers dies no es tenien gaires certeses sobre el coronavirus i que ara, només tres mesos més tard, la feina és destriar la informació correcta de tota la que s’ha arribat a publicar.

Bosch creu que la temperatura afecta molt el coronavirus i que, per aquest motiu, té una incidència molt més baixa. De totes maneres, creu probable que pugui haver-hi un rebrot de la malaltia quan a la tardor tornin a baixar les temperatures. Si s’arriba a produir, però, reconeix que la sanitat ja n’ha après la partitura i podrà afinar millor que al març. Segons Bosch, “hem après com tractar-lo i com actuar” i això és molt valuós.

Adeu a la vida privada

Jordi Nieva té clar que els ciutadans han hagut de suportar un confinament d’allò més draconià i que ho han fet amb un cert punt d’estoïcisme. El catedràtic de dret processal reconeix que amb la llei a la mà i la por, el Govern ha pogut fer i desfer sense gaire oposició ni dels polítics ni dels ciutadans.

Per Nieva, la gent ha acabat acceptant amb certa normalitat les agressions a drets fonamentals —amb alguns ja s’hi havia cedit, com la privacitat al mòbil— i creu que correm el risc de convertir-nos en una societat que pot arribar a prescindir de la intimitat. Tot i això, el catedràtic creu que s’estan aixecant veus arreu del món en contra d’alguns excessos, per exemple, el de les aplicacions que poden rastrejar els nostres moviments. Nieva assegura que ens estem conscienciant que no es pot permetre un món que, amb l’excusa d’una malaltia o un altre tema important, permeti que la seva vida sigui vigilada i controlada.

Comparteix a: