Roketas en Lluita, un grup de treballadors del CAP Roquetes-Canteres s’estan organitzant per revertir les retallades en salut del Govern de la Generalitat. Han convocat una assemblea oberta davant del centre de salut per reclamar una sanitat pública de qualitat i en contra de les amenaces de retallada de la plantilla: “La precarietat afecta directament l’atenció que reben les persones del barri”, denuncien Roketas en Lluita.

Contra les retallades de la plantilla

Els professionals sanitaris demanen més recursos per a la plantilla, “que assumim precarietat i sobrecàrrega laboral“. Durant la pandèmia de la covid-19 es va reforçar la plantilla del CAP i ara, després de la pandèmia, es vol reduir. “Si retallen la plantilla es tornarà a un model que ja era ineficient per atendre la població amb la dignitat que es mereix”, expliquen. Per això demanen un augment del pressupost de sanitat, que vagi directament als centres d’atenció primària.

Actualment, del total de la plantilla del CAP Roquetes-Canteres, una vintena de persones tenen contractes temporals, que els renovaran amb contractes d’una durada màxima d’un mes. Per això, des del CAP demanen que s’estabilitzin les plantilles i que s’ampliïn els contractes temporals com a mínim a sis mesos. De fet, el 60 % del personal sanitari català no té un contracte fix.

Més atenció domiciliària

Les característiques orogràfiques del barri de les Roquetes, amb grans pendents, i els habitatges d’autoconstrucció amb problemes d’accessibilitat, on no hi ha ascensors, fan que l’atenció domiciliària sigui imprescindible. Des del col·lectiu demanen que no desaparegui i que s’intensifiqui.

Realitat cultural diversa

Des de Roketas en Lluita, reivindiquen que Roquetes és un barri de la perifèria amb una realitat cultural diversa en què “la salut és més vulnerable per les desigualtats del barri“. De fet, en les primeres onades de la covid, va ser un dels barris més afectats de la ciutat.

Una situació que se suma a la que ja denuncien que era dolenta abans de la pandèmia. “Patim les conseqüències d’anys de desmantellament d’un sistema de sanitat públic a través de retallades i privatitzacions, que durant la pandèmia es va veure col·lapsat”, denuncien des de Roketas en Lluita.