La Dreta de l’Eixample recupera un dels seus espais més emblemàtics, els Jardins de la Reina Victòria Eugènia, coneguts també popularment amb el nom de Jardins de les Quatre Copes. La intervenció que s’hi ha fet ha guanyat espai per als vianants en una mitjana molt transitada i també ha recuperat elements patrimonials d’aquest racó d’estil noucentista. L’actuació, que es va iniciar l’agost passat, ha costat 900.000 euros.

El jardí guanya espai per als vianants

Actualment la zona, a la calçada central de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia, és molt transitada, per això calia millorar-ne aspectes de mobilitat. En concret s’ha ampliat el pas de vianants a l’altura del passeig de Gràcia, que dobla l’espai per travessar la Gran Via.

El pas de vianants a l’altura del passeig de Gràcia ha doblat l’amplada

També s’ha millorat l’accés a la boca del metro de les línies 2 i 4, i s’ha incorporat un tram de carril bici de baixada també al costat de passeig de Gràcia, que ha obligat a desplaçar l’escultura ‘Monument al llibre‘, de Joan Brossa, de l’any 1994. S’hi ha reubicat també l’estació de Bicing.

L’Institut Rubió i Tudurí, l’escola de jardineria més antiga de l’estat

Fa poc més d’un any que el centre ocupa l’edifici del desaparegut Institut Cristòfol Colom i amplia l’oferta de formació professional pública al districte de Sant Andreu

Aquests jardins els va promoure Nicolau M. Rubió i Tudurí, que va ser director de Parcs Públics i Arbrat de l’Ajuntament de Barcelona entre 1917 i 1937, i els va pensar com un jardí de barri per al gaudi dels veïns. La intervenció feta respon a necessitats de mobilitat actuals però sense perdre l’esperit original.

L’escultura ‘Homenatge al llibre’ de Joan Brossa s’ha mogut uns metres

S’ha recuperat l’enjardinament històric

S’ha reforçat l’enjardinament històric del conjunt, que té una superfície de 3.257,32 m2. S’han plantat noves espècies i s’han eixamplat els parterres longitudinals i replantat el situat al costat de rambla de Catalunya. L’enllumenat públic ha estat substituït per columnes amb lluminàries a dues altures i se n’han posat de noves als dos extrems dels jardins, una al costat rambla Catalunya i dues al costat del passeig de Gràcia.

Finalment se n’han restaurat els elements patrimonials, com els bancs, les quatre copes que li donen nom i la font model Canaletes. S’han mantingut els monuments a Francesc Soler i Rovirosa i a Joan Güell. També s’ha canviat el paviment. L’espai incorpora també un punt wifi.