Sovint, els pacients amb diabetis expliquen que tenen dubtes a l’hora de viatjar o que els fa respecte. Molts creuen que aquesta malaltia els pot esguerrar el viatge, bé perquè augmentin les baixades de sucre, bé per la por de quedar-se sense insulina al país d’arribada o simplement perquè els aliments que es puguin consumir durant el viatge no siguin els adequats.

L’Associació de Diabetis de Catalunya ha detectat que totes aquestes situacions amoïnen els pacients i ha iniciat un campanya per tal d’informar dels consells a seguir perquè que les persones diabètiques puguin viatjar amb total seguretat. En aquesta mateixa línia l’ADC també ha impulsat la campanya #Viatjarambdiabetis a Instagram. Amb aquesta etiqueta demanen que els pacients comparteixin a través de les xarxes socials fotografies i experiències personals.

El cas d’una de les seves associades, n’és un exemple. La Pili és una apassionada dels viatges. Té diabetis tipus 1 des de fa més de 20 anys. Aquesta malaltia crònica, que es caracteritza per un augment dels nivells de sucre a la sang, l’obliga a punxar-se insulina cada dia perquè el pàncrees no li funciona correctament. La malaltia no ha estat mai un impediment per continuar recorrent món. “La diabetis no és cap problema. Només has de planificar i fer molts més controls de glucèmia quan estàs de viatge”, comenta.

Recomanacions per viatjar amb diabetis

  • Dur un informe mèdic, si pot ser també en anglès, per poder viatjar amb el material necessari sense patir incidències als controls de seguretat.
  • Preparar molt bé tots els medicaments i els estris necessaris per al control de la diabetis: insulina, xeringues o bolígrafs d’insulina, mesurador de glucosa, tires reactives per a cetonúria, i tot el material necessari, segons cada cas.
  • Planificar el viatge per evitar tenir situacions imprevistes.
  • Dur les insulines a l’equipatge de mà. No facturar-les perquè les temperatures que hi ha a la bodega podrien modificar les propietats de la insulina. Saber que a més de trenta graus pot perdre efecte també i que a temperatura ambient dura un mes. És recomanable portar un estoig tipus “cartera freda” per mantenir la temperatura adequada de la insulina.
  • Dur tot el “kit” per duplicat. Preferiblement s’hauria de repartir entre l’equipatge de mà propi i el d’algun acompanyant, per evitar quedar-se sense insulina en cas de pèrdua de maleta.
  • Fer un bon control de la glicèmia durant els dies previs al viatge. El ritme de vida durant les vacances pot ser completament diferent de l’habitual, es poden tenir baixades i pujades per aquest motiu també recomanen dur sempre aliment per solucionar-ho, com ara el sucre.
  • Fer una petita cerca dels aliments que trobarem al país de destí, abans de marxar.
  • Contractar una assegurança mèdica.