Diverses entitats en defensa dels drets de les persones migrants alerten d’un repunt del rebuig cap al col·lectiu, tant per part de la societat com també de les institucions. Victòria Columba, de l’entitat Tras la Manta, assegura que l’esquerra no ha actuat correctament davant l’augment de l’extrema dreta. “Les esquerres han estat molt dèbils. Han afavorit el seu discurs, no posicionant-se contra aquestes necropolítiques, no fent desaparèixer el sistema de mort en les fronteres”, ha dit Columba.

Per la seva banda, Kaire Ba, de SOS Racisme, assegura que l’augment de l’extrema dreta ha estat clau en aquest rebuig cap als migrants, però deixa clar que “Vox no és el problema, sinó el resultat del problema”. Ba creu que el col·lectiu de magrebins és el més perjudicat pels prejudicis de la societat.

“Ara tenim el problema del creixent prejudici i criminalització que hi ha amb algunes comunitats migrants magrebins. Agressions sexuals n’hi ha cada dia, de robatoris, des que tinc ús de memòria… I de sobte tota aquesta responsabilitat es passa a una comunitat concreta que són les que arriben ara.”

En aquest context, han volgut conscienciar la població. Per setè any consecutiu, la plataforma Tanquem els CIEs ha organitzat una jornada reivindicativa a la platja del Bogatell per denunciar les “fronteres invisibles” que travessen diàriament les persones migrades. Critiquen la situació amb què es troben els migrants un cop arriben a ciutats europees, com per exemple Barcelona, així com el control fronterer i l’expulsió de persones “sota criteris colonials”.

Fronteres invisibles Tanquem CIE

Una vintena de creus amb fotos a la platja

Les entitats han volgut recordar aquest diumenge tots aquells que han mort en el seu intent de travessar la frontera europea, visibilitzant també aquells que desapareixen al mar Mediterrani, i que ningú els busca. Com ja és tradició, l’acte ha anat acompanyant per una acció de protesta. Els assistents han plantat una vintena de creus amb fotos d’immigrants i refugiats, per recordar-los.

La jornada s’allargarà tot el dia i ha organitzat tallers, xerrades, música i lectures poètiques.