L’arribada massiva de menors estrangers no acompanyats, coneguts amb l’acrònim MENA, ha fet que l’Administració i la societat s’organitzin per acollir-los. Però el cert és que no ho tenen gens fàcil. Així ho denuncien joves extutelats amb un vídeo que han difós a través de les xarxes socials. A les imatges, nois i noies que fa un temps van emprendre un periple sols fins a Catalunya lamenten patir discriminació, racisme i abandó per part de la societat. Ara han format una associació d’ex-MENA per defensar els seus drets i interessos.
El vídeo es titula ‘Cinc mentides sobre els MENA’ i desmunta estereotips i etiquetes que, diuen, se’ls han penjat. Segons expliquen, són “falsedats” que s’han convertit en veritat per “deshumanitzar i justificar la violència cap al col·lectiu”. Pretenen “obrir un nova finestra” perquè els ciutadans siguin conscients que els menors que migren sols tenen “somnis, il·lusions i desitjos”. Les cinc mentides són les següents:
- Els MENA són drogoaddictes: reconeixen que alguns nois que viuen al carrer inhalen cola “per fer passar el fred”, però que són una minoria.
- Els MENA no volen treballar: reclamen més suport perquè asseguren que els és molt difícil aconseguir el permís de residència i de treball un cop surten d’un centre tutelat.
- Els MENA venen a robar: es queixen que és una generalització i recalquen que viatgen fins a Occident per trobar noves oportunitats.
- Els MENA volen viure al carrer: afirmen que cap no vol viure al carrer però que, en ocasions, s’hi veuen abocats per falta d’ajuda.
- Els MENA són violents: denuncien precisament el contrari, que són blanc de discriminació per part de diversos actors, com ara els cossos policials o els mitjans de comunicació.
Les imatges han corregut per la xarxa a través dels perfils de l’Espai de l’Immigrant, lloc on l’associació d’ex-MENA es reuneix per programar accions i continuar la lluita contra els prejudicis que carrega el col·lectiu. Insisteixen que són joves que ho han deixat tot per dibuixar-se un futur pròsper a Catalunya i a la resta d’Espanya perquè, asseguren, no tenen aquesta opció als seus països d’origen.