metro andana

TMB farà exàmens mèdics al personal després de la detecció de més de 200 elements al metro amb amiant pendents de retirar. El Servei de Salut i Benestar Laboral de Metro ha informat aquest dimecres de l’inici d’un pla de reconeixements mèdics específics per al personal de l’empresa potencialment exposat a materials amb contingut d’amiant, com a complement del programa oficial de vigilància de la salut pel mateix motiu que ja segueix una part de la plantilla.

Els reconeixements seran voluntaris i començaran la setmana que ve, amb l’objectiu que en una primera fase es realitzin al llarg dels mesos de novembre i desembre i continuïn a partir de gener del 2019. Hi podrà participar tot el personal que al llarg de la seva vida laboral hagi treballat als departaments de Material Mòbil, Senyals i Comunicacions, Tramvia Blau i Manteniment d’Estacions i que estan en actiu. Això situa en 543 el total de persones de la plantilla que es podran fer l’examen mèdic. A més, de manera addicional, s’ha ofert a la resta de la plantilla de metro la possibilitat d’acollir-se a una campanya especial de detecció de malalties respiratòries.

El primer judici, l’any que ve

Un extreballador amb càncer, Ignasi Torrent, va presentar una demanda per exposició a l’amiant durant els anys que va treballar com a mecànic. Sol·licita que se’l declari en situació d’incapacitat permanent i absoluta derivada i que es condemni a les parts demandades a abonar-li 3.600 euros mensuals com a pensió. Torrent assegura que durant la seva etapa laboral al metro no es van prendre les mesures higièniques adequades per evitar afectacions per inhalació d’amiant.  El judici serà el juny del 2019.

De moment, TMB ja ha detectat 49 vagons de metro amb amiant i preveu haver analitzat la totalitat dels combois més antics a mitjans de novembre. Insisteixen que no hi ha perill perquè la pintura amb amiant detectada no allibera fibres. Per aquest motiu, expliquen, no està previst retirar-los de la circulació.