Els experts qualifiquen d'”absurd” que molts barcelonins hagin fet llargues cues, durant el darrer cap de setmana, per fer-se proves PCR o tests d’antígens de cara a les festes de Nadal. I adverteixen que un resultat negatiu no pot ser interpretat, en cap cas, com una carta blanca per poder saltar-se les restriccions en els pròxims dies.
Això és el que han expressat en declaracions al programa ‘reset’, de betevé, l’investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, i el viròleg de l’IRTA, Xavier Abad.
Una foto del moment
Macip ha criticat l’absurditat de fer-se la prova “cinc dies abans de Nadal” perquè “això et dona la fotografia de com estàs avui, no demà o demà passat”. I ha afegit que, en tot cas, “s’hauria de fer el mateix dia de Nadal, unes hores abans del dinar”, la qual cosa creu que seria “logísticament impossible“. En qualsevol cas, però, ha subratllat que “no es pot fer servir com a carnet d’immunitat per estar tranquil”.
En un sentit similar, Abad ha volgut posar de manifest que “fer-se un test d’antígens no és un antídot” perquè només “obtens una imatge o una foto de la teva situació en aquell moment“, però “no garanteix que, si assumeixes una conducta de risc, actuï com un escut que et protegirà i dos dies després puguis anar a casa dels teus pares o avis a dinar o sopar”.
És una “eina útil”
“L’eina com a tal és útil“, ha afirmat Xavier Abad en relació amb els tests d’antígens, i considera que “s’hauria d’utilitzar“. L’investigador de l’IRTA aposta perquè el Ministeri de Sanitat utilitzi aquesta tècnica per fer “proves massives” i “retirar els positius”, la qual cosa permetria “rebaixar la pressió” assistencial i disminuir la transmissió del virus.
De la seva banda, Salvador Macip també defensa els tests d’antígens com “una eina de control interessant en l’àmbit de salut pública”. Per l’investigador de la Universitat de Leicester es podrien fer servir per fer cribratges massius i obtenir “una imatge de com està el virus a cada moment“. Per això, insisteix que s’hauria de fer des de la sanitat pública, enlloc de deixar-ho en l’àmbit personal o familiar.
Peticions sobretot de particulars
Les mútues de salut ofereixen aquests dies la possibilitat de fer-se proves de detecció de la covid-19. En el cas de l’Hospital Sanitas CIMA, han fet més de 20.000 tests d’antígens entre octubre i novembre, segons ha explicat a ‘reset’ el seu director mèdic, Toni Salas, la majoria dels quals han estat “a famílies individuals de cara a Nadal”.
Tot i amb això, Salas ha remarcat que “la nostra funció era detectar els positius, no validar el fet que amb un resultat negatiu es puguin relaxar les mesures de prevenció“. En aquest sentit, assegura que a tots els pacient se’ls ha deixat ben clar que “un antigen negatiu no serveix per disminuir les necessitats de protecció“.
Unes mesures “curtes i maldestres”
Els experts també han valorat les noves restriccions que han entrat en vigor a partir d’aquest dilluns. Xavier Abad les ha qualificades de “curtes i maldestres” perquè “no són prou intenses per tenir un efecte i és fer cirurgia amb eines que no ho permeten”.
De la seva banda, Salvador Macip ha lamentat que les noves mesures “incrementen la mobilitat respecte al que teníem la setmana passada” i donen el missatge que “pots fer el que vols”. L’investigador de la Universitat de Leicester creu que “s’està donant carta blanca a la mobilitat” i adverteix que “no és la manera més adequada d’enfocar el problema que ens ve al damunt durant Nadal“.