L’ús dels tests d’antígens d’automostra s’ha disparat les últimes setmanes, sobretot amb l’arribada de la variant òmicron i les festes de Nadal. El problema, però, és que sovint aquestes proves no es fan correctament i poden donar un resultat erroni.

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, té un truc infal·lible per poder agafar la mostra nasal de forma correcta. Es tracta d’agafar el bastonet de la caixa del test d’antígens, posar-lo dret i mesurar dos dits per sota del final del cotonet que serveix per agafar la mostra. Just aquest punt és el que marca tota la part del bastó que hem d’introduir a la fossa nasal.

Un cop fet el càlcul, llavors hem d’introduir tota aquesta part de l’escovilló en una fossa nasal i donar-hi cinc voltes. Després, s’ha de repetir la mateixa operació a l’altra fossa nasal.

Quan ens hem de fer el test d’antígens?

El moment triat per fer-se el test d’antígens també és important perquè, amb la variant òmicron, en només 12 hores es pot passar de tenir un test negatiu al fet que el resultat sigui positiu. Torres recorda que el virus de la covid tarda “entre dos i cinc dies a reproduir-se”. Per tant, en cas de ser un contacte estret d’un positiu, recomana fer un test d’antígens les primeres 24 hores després de conèixer la notícia, encara que no es tinguin símptomes de la covid. Si el test dona negatiu, caldrà repetir-lo entre 24 i 48 hores després per confirmar que no s’està contagiat.

I si hem de participar en una trobada familiar?

Aquests dies moltes persones opten per fer-se un test d’antígens moments abans de trobar-se amb la família o els amics. Torres alerta que és un error fer-ho així, perquè si no tenim prou càrrega viral el test pot donar un fals negatiu. “Passa el mateix que amb un test d’embaràs”, apunta, com a exemple.

Per això, recomana fer-se dos tests d’antígens. El primer cal fer-lo 48 hores abans de participar en la trobada i el segon, un màxim de dues hores abans de celebrar la reunió, per corroborar que no tenim el virus. Si tots dos donen negatiu “és molt poc probable que en les 12-24 hores següents siguis positiu”, conclou el president de FEFAC.