La crisi del coronavirus està tenint greus conseqüències econòmiques que –segons els experts– s’incrementaran en un futur. En una entrevista a betevé, la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina, ha alertat que les entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat ja estan notant un augment de les demandes d’ajuda per cobrir necessitats bàsiques com són l’alimentació o l’habitatge. Alsina ha pronosticat, fins i tot, una crisi “pitjor que la del 2008” ja que part de la població arriba afeblida: “Abans de la crisi sanitària ja hi havia un 20 % de la població en risc de pobresa crònica“, ha explicat.
La majoria de les ajudes són per alimentació
Alsina ha dit que moltes de les persones en risc de vulnerabilitat “encara no s’havien recuperat de la crisi del 2008” i, ara, amb l’actual emergència sanitària, s’han quedat sense cap ingrés. Segons Alsina, es tracta de persones amb feines precàries que ja no poden pagar el lloguer o el relloguer. “Potser tenien coixí per passar el mes de març, però amb l’allargament del confinament la situació ha empitjorat“, ha explicat. Les persones que s’adrecen a les entitats integrades dins la Taula del Tercer Sector ho fan -principalment- per cobrir necessitats bàsiques: menjar i allotjament. Segons Alsina, durant l’emergència sanitària, Càritas ha triplicat les seves ajudes i el 80 % són demandes d’alimentació. També un altra entitat de la taula, el Banc d’Aliments feia públic aquest divendres que, en el primer mes de confinament, han augmentat en 8.000 el nombre de persones ateses.
Pla d’emergència social
Pel que fa a les mesures engegades tant per la Generalitat com pel Govern espanyol, Alsina ha assegurat que “són insuficients de llarg” i ha demanat al Govern que s’assegui a redactar un pla d’emergència social, ja que la situació de les entitats del Tercer Sector és molt complicada. “Motes entitats s’estan endeutant per poder assumir les ajudes i fins i tot per contractar personal, ja que hi ha molta gent que s’ha posat malalta i està de baixa”, ha assegurat.
A més, Alsina diu que les entitats del Tercer Sector no ha tingut accés al material de protecció necessari , tot i que el personal també està exposat. Ha reconegut que han aconseguit tirar endavant gràcies “a la solidaritat”. “Estem atenent en centres sociosanitaris persones amb problemes mentals” i també cal material, ha explicat. A més, Alsina ha demanat més testos de detecció de la covid-19 a les residències, tant de persones grans com de persones amb discapacitat així com als centres d’atenció a la infància i a l’adolescència.
La salut mental s’atén telefònicament
Segons Alsina, les particularitats d’aquesta crisi sanitària fan que les persones amb trastorns mentals o addiccions ho tinguin encara molt més difícil per sortir-se’n ja que “és més complicat fer-ne el seguiment”. En aquest sentit, la presidenta de la Taula del Tercer Sector assegura que el confinament ha fet que moltes d’aquestes persones hagin de ser ateses per telèfon.