manifestació incendi tetuan

Centenars de persones han respost a la crida del Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret (SHED), que ha convocat aquest dimarts, a les 19 h, una manifestació a Barcelona de rebuig arran de l’incendi a la plaça de Tetuan en què han mort quatre persones que hi malvivien dins: dos adults i dos infants, de mesos i de tres anys. La manifestació ha començat davant del local on s’ha produït l’incendi.

La manifestació per l’incendi de Tetuan recorre el centre de Barcelona

Després de fer un homenatge a les víctimes mortals, s’han fet diversos parlaments i seguidament la munió de manifestants han començat a moure’s. La manifestació per l’incendi a Tetuan ha tallat el passeig de Sant Joan i ha enfilat per l’avinguda en direcció a l’Arc de Triomf. Els manifestants han avançat per carrers del centre de Barcelona fins a arribar finalment a la plaça de Sant Jaume. A les 20.30 h, després de diversos parlaments, el Sindicat de Llogateres ha acabat desconvocant la protesta.

“No són morts, són assassinats”, el lema de la protesta

La convocatòria, sota el lema “No són morts, són assassinats”, s’ha fet a través de Twitter i hi han mostrat suport altres entitats socials, com Fem Sant Antoni, el Sindicat d’Habitatge de Cassoles o el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, entre d’altres, així com formacions polítiques com la CUP. El SHED ha recordat que la mort dels quatre ocupants del local de Tetuan és fruit d’un “cas de pobresa residencial i energètica”, i ha afegit que “el capitalisme no perdona” perquè qui viu en situació de vulnerabilitat “té la vida en risc”.

Denuncien que hi ha 13.000 locals buits a Barcelona

Altres entitats socials també han encès les alarmes aquest dimarts arran del cas de Tetuan. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès Jové, ha denunciat que l’incident “és només la punta de l’iceberg” d’un problema, que és l’allau de desnonaments que encara hi ha arreu de Catalunya. A més, ha avisat que la situació de vulnerabilitat respecte a l’habitatge s’agreuja pel fet que hi hagi més de 13.000 locals buits a Barcelona (un 17 % dels 80.000 locals comercials que hi ha a la ciutat).

Per la seva banda, la portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha lamentat la manca de recursos perquè les administracions detectin de forma proactiva les persones en risc de patir pobresa energètica i de viure en condicions de vulnerabilitat. Campuzano ha assegurat que la situació és especialment greu a l’hivern, quan aquestes persones han d’escalfar-se amb sistemes deficients que poden produir accidents elèctrics.