(ACN) Un nou vaccí, dissenyat per l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, pot “educar” el sistema immunitari per millorar la resposta contra el VIH.

En l’assaig clínic de la vacuna s’ha demostrat que “és segura” i ha revelat que un 4 0% dels que l’han rebuda han aconseguit estar sis mesos sense tractament antiretroviral. En canvi, en el grup que va prendre placebo, tots excepte un dels participants van haver de reiniciar el tractament abans de les 12 setmanes.

Segons els responsables de l’assaig, la vacuna obre les portes a estratègies de curació en combinació amb altres vaccins, immunoteràpies o fàrmacs, que podrien permetre evitar el tractament crònic actual.

Aturar l’antiretroviral

Els científics expliquen que el VIH queda en estat latent en cèl·lules del sistema immunitari en forma de reservori viral. És per això que, quan el tractament antiretroviral s’interromp, el virus surt d’aquests reservoris en poques setmanes. Hi ha, però, un percentatge molt petit de persones que espontàniament generen una resposta immunitària molt potent contra el virus i que tenen un millor control de la infecció.

“Vam estudiar quines parts de virus atacava el sistema immunitari d’aquestes persones per poder simular la mateixa resposta de manera artificial. A partir d’aquí vam identificar parts vulnerables de virus i vam dissenyar la vacuna HTI, que expressa aquestes regions de virus”, explica Beatriz Mothe, investigadora associada d’IrsiCaixa i coinventora de la vacuna HTI juntament amb Christian Brander i Anuska Llano.