L’Institut Cristòfol Colom, del Bon Pastor, tancarà portes definitivament el juny de l’any 2019 per convertir-se en un centre de formació professional, concretament, de jardineria. Les obres d’adequació haurien de començar els propers mesos, tot i que encara hi ha activa una línia de quart d’ESO amb 27 alumnes. Els treballs s’hauran d’iniciar amb els estudiants a dins. 

Segons la direcció de la Secció d’Institut Cristòfol Colom, al juny els van assegurar que aquest curs escolar, el darrer del centre, el podien fer amb normalitat i que conviurien amb les obres de reforma de l’edifici. Per això, el professorat va recopilar el material i la documentació necessaris per al funcionament del curs i va adequar dues aules i una sala de professors a la planta baixa del centre on impartir les classes. Ara, però, el secretari del Cristòfol Colom, Joan Vila, alerta que els han dit que no saben si podran continuar el curs a l’emplaçament actual.

“Estem una mica atabalats perquè ara ens estan dient que potser ens hem de traslladar”, explica Vila. El mateix neguit té l’AMPA del centre. Abelardo Campos, membre de l’entitat, assegura que tenen incertesa perquè no saben quan començaran les obres. En declaracions a betevé, el Consorci d’Educació de Barcelona ha confirmat que les obres es faran de tal manera que no caldrà traslladar l’activitat lectiva a cap altre emplaçament.

Un centre amb 80 anys d’història

EI Cristòfol Colom va obrir portes com a centre d’EGB als anys 40 per a nois i noies. L’any 1992 l’equipament es va reconvertir com a centre de secundària per donar resposta a les necessitats dels joves del Bon Pastor, per això, el projecte educatiu de l’institut està enfocat a tractar les demandes educatives de l’alumnat de manera flexible a través de grups petits d’estudiants.

Nova escola de jardineria

A través del Pla de barris, s’invertiran 3,7 milions d’euros per convertir el Cristòfol Colom en la seu de l’Escola Rubió i Tudurí i acollir l’escola de jardineria de la ciutat. El projecte l’està definint el Consorci d’Educació de Barcelona en col·laboració amb el districte de Sant Andreu, Barcelona Activa i el Pla de barris. Barcelona Activa està dissenyant una proposta sobre altres formacions professionalitzadores que puguin ser compatibles amb l’activitat del centre.