El Tribunal Suprem ha ratificat la condemna de 21 anys i nou mesos de presó per a Joaquín Benítez, el pederasta confés dels Maristes Sants-les Corts, per haver abusat sexualment de quatre alumnes. Amb la resolució de l’alt tribunal, Benítez entrarà finalment a la presó, tres anys després d’haver-se celebrat el judici i de la sentència de l’Audiència de Barcelona.

Els magistrats del Suprem han considerat que les declaracions de les víctimes de Benítez han quedat corroborades amb les proves i afegeixen que són suficients per ratificar la condemna. També considera l’asseguradora del col·legi responsable civil directe i, per tant, que li correspon respondre pels danys i perjudicis causats als menors.

Els fets pels quals se’l va jutjar es remunten a entre els anys 2006 i 2009, quan Benítez era professor d’educació física al centre escolar. Tot i que va seure al banc dels acusats per quatre casos d’abús sexual, contra ell es van presentar 13 denúncies més, però es van arxivar perquè els delictes havien prescrit. Ell mateix, va assegurar davant del jutge que la direcció dels Maristes va encobrir un cas de l’any 1986, i que tot i conèixer els fets no el van expulsar.

En llibertat fins a la sentència ferma

La sentència contra l’exprofessor es va fer pública a l’abril del 2019, però després de diversos recursos era el Tribunal Suprem qui havia de donar l’última paraula. Mentrestant, l’Audiència de Barcelona va descartar la petició de les acusacions d’enviar-lo a la presó preventivament, perquè els magistrats van considerar que no era necessari tenint en compte que Benítez havia complert totes les mesures cautelars imposades fins al moment “escrupolosament”.

Benitez esperava una rebaixa de la condemna per haver “donat la cara”

Joaquín Benítez ha afirmat en declaracions al programa Planta Baixa de TV3 que esperava una rebaixa de 3 o 4 anys de la condemna de 21 anys i 9 mesos de presó per abusos sexuals per haver “donat la cara”. L’exprofessor ha lamentat que “no s’ha tingut en compte” aquest fet, per bé que ha admès que es mereix la pena. “Demano perdó a la gent que s’ha sentit perjudicada per mi i o per les meves males actuacions”, ha afegit.