La Lluna descriu un moviment de traslació al voltant de la Terra que no és circular sinó el·líptic. Hi ha, per tant, uns moments en els quals es troba més a prop -el perigeu– i d’altres en què està més allunyada -l’apogeu. Quan la Lluna plena coincideix amb el perigeu, com avui, es veu encara més brillant i més gran.

Tot i que aquesta és la més important, aquest estiu tindrem tres nits de superlluna. La primera va ser el 12 de juliol passat i l’última serà el 9 de setembre.

Avui la Lluna ha sortit per l’horitzó a les 20.32 h. L’hem poguda veure mirant cap a llevant, en un angle de 105º. Era el millor moment per veure-la ben grossa i fotografiar-la, però podem continuar fent-ho fins a la matinada.

La superlluna és un bon motiu per mirar al cel aquesta nit, però un problema si el que voleu veure és la pluja d’estels. Aquest diumenge és Sant Llorenç, tot i que les seves llàgrimes cauran sobretot dimarts i dimecres. En tot cas, la lluna gran i brillant farà més difícil d’apreciar els Perseids. Recordeu que són les restes de pols i petites partícules que la Terra es troba en passar per l’antiga òrbita del cometa 109P/Swift-Tuttle. Es desintegren en entrar en contacte amb l’atmosfera, però abans -amb el permís de la Lluna- les podrem veure durant les properes nits brillant al cel.