És la bandera que més dies ha onejat a les platges durant aquest estiu. En una temporada marcada pel mal temps, la groga s'ha hissat en vuit ocasions i la vermella, en dues. Ha estat sempre per motius meteorològics, que alteraven l'estat de la mar, o bé perquè hi havia objectes flotants a l'aigua que podien resultar perillosos per als banyistes. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "Quan a Catalunya i al Mediterrani en general se'ns produeixen aquestes pluges torrencials que hem tingut algun d'aquests dies, la primera cosa que ens passa és que les torrenteres baixen plenes. Les torrenteres arrosseguen tot el que hi ha i això va al mar". "Per evitar que hi hagi residus flotants, l'Ajuntament té dues embarcacions que s'encarreguen de re ollir-los de manera dirària durant l'estiu. Aquest any ja han tret més de 40 metres cúbics d'objectes de l'aigua". Tot i això, segons l'Ajuntament, la qualitat del mar es manté a nivells d'excel·lent. Així ho constaten un 93% dels controls que s'hi han fet. Pel que fa a la sorra, enguany s'han recollit un 7% més de deixalles que l'any passat. El volum de brossa que s'hi ha trobat és de prop de 444.000 quilos. "Està molt neta i, la veritat, podem gaudir-ne una estona". "Está muy bien cuidada, muy vigilada, la gente la cuida bastante, no tira cosas en la arena". "Pots trobar bosses, et pots trobar les puntes de cigar aquí a la sorra...". Les pluges, diuen, també han tingut una incidència directa en el nombre de banyistes. Hi han passat prop de 2 M, una xifra un 11% més baixa que el 2012. Per garantir la seguretat de tots els usuaris, una setantena de membres de la Creu Roja, la majoria socorristes, treballen cada dia a peu de sorra. En el que va de temporada han fet més de 19.500 actuacions, sobretot, preventives. Això és un 11 % més que en el mateix període de l'any passat.

En el darrer control de qualitat microbiològic efectuat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a les platges de la capital catalana les anàlisis de l’aigua han tornat a tenir un resultat excel·lent. Unes dades que verifiquen que totes les platges del litoral barceloní -Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella, Llevant i Zona Banys Fòrum- tenen una aigua d’alta qualitat per al bany. De fet, de les 134 anàlisis que han fet l’ACA i l’Agència de Salut Pública a les platges barcelonines un 93% ha tingut un resultat molt satisfactori.

Els usuaris ho saben i, per això, des del maig han utilitzat les platges prop de dos milions de persones, un 11,4% menys que l’any 2013 a causa de les pluges.

El litoral també ha rebut, per segona vegada, un reconeixement europeu. La Fundació Europea d’Educació Ambiental ha certificat la netedat de l’aigua i la sorra de les platges amb la bandera blava de qualitat ambiental. El reconeixement també valora l’accessibilitat, els serveis, la senyalització i el fet que no hi hagi vehicles circulant. Com a novetat, aquest 2014 s’ha instal·lat una pèrgola a la zona d’espera de la platja de la Nova Icària per protegir del sol els usuaris amb mobilitat reduïda. Al litoral hi ha 14 punts d’accés lliure repartits entre la Nova Marbella, el Bogatell, Icària, Somorrostro, Barceloneta i Sant Sebastià.

Una de les claus de mantenir la sorra neta és, precisament la retirada de deixalles. Des del mes de maig s’han recollit 443.970 kg de residus, un 7% més que la temporada anterior. D’aquestes, una tercera part són deixalles que es trobaven a la sorra. Pel que fa als residus flotants, s’han recollit 40,13 m3 de deixalles de l’aigua del litoral. Des del mes de juny fins al setembre hi treballa un dispositiu municipal que disposa de dues embarcacions que pentina tot el litoral. Habitualment es tracta de deixalles que arriben a la costa després de temporals.

180 rescats de la Creu Roja

Durant la temporada alta 70 persones treballen al litoral barceloní en l’àrea de socorrisme i salvament de la Creu Roja. L’equip ha efectuat des del mes de maig un 11% més de serveis que l’any 2013, un total de 19.546. La majoria són serveis preventius (12.547) però també s’han fet 180 rescats o evacuacions, 4.730 assistències i 2.089 serveis per ajudar persones amb discapacitat.