L'augment de la pressió policial i els grups infiltrats de paisà en zones del centre, són alguns dels factors que han permès reduir els delictes per robatori a Ciutat Vella. Això segons els Mossos d'Esquadra, que situen els robatoris violents i els furts com la seva lluita prioritària a causa de l'elevat nombre de delictes d'aquesta mena. Els robatoris violents són els que més s'han reduït. Des que va començar l'any se n'han registrat 1.420, xifra que suposa una caiguda del 25%. Amb 16.491, la xifra de furts s'ha reduït en poc més d'un 2%. En total, les infraccions penals a Ciutat Vella han disminuït un 4,8% respecte de l'any passat. Pel que fa als robatoris violents, la Guàrida Urbana assenyala que es produeixen en zones poc concorregudes com el barri de Santa Caterina o el Raval, perquè, a diferència dels furts, són delictes greus que comporten penes de presó i els autors volen evitar testimonis. En el cas dels furts, la majoria de víctimes al centre són turistes, ja que porten més diners en efectiu, objectes de valor i estan més despistats. De mitjana encara es cometen fins a 78 furts al dia.

L’intendent dels Mossos d’Esquadra i cap de la comissaria del districte de Ciutat Vella, Antoni Sánchez, ha dit a l’agència Europa Press que la reducció d’aquests delictes és gràcies a la coordinació policial, a la creació de grups de policia específics per combatre els robatoris i també per l’augment de persones que han entrat a la presó després de ser detingutsSànchez també ha dit que, tot i el descens assolit, la persecució d’aquests delictes continua sent prioritària.

L’inspector de la Guàrdia Urbana, Benito Granados, ha explicat que, a diferència dels furts, que tenen la Rambla com a escenari principal, els robatoris amb violència es produeixen en zones on hi ha menys gent passejant: “Són accions més aparatoses i l’autor no vol exposar-se a ser interceptat per altres persones”. Així, on hi ha més robatoris amb violència és als límits del districte, és a dir, als barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i al Raval, tocant amb l’Eixample.

En canvi, pel que fa als furts, els lladres aprofiten les aglomeracions de gent, les cues a monuments o museus i la platja. Les víctimes solen ser turistes, que es troben gaudint de la ciutat i porten més diners i objectes electrònics a sobre, com mòbils o càmeres de fotos. L’inspector Granados diu que “rebaixar els furts a zero és absolutament inassumible” i ha volgut posar en context els 78 furts diaris, tenint en compte que cada dia transiten 300.000 persones per la Rambla.