Una vintena de voluntaris han preparat aquest dilluns a la tarda un dels sopars més especials de l’any: el de la nit de Nadal, una data que, segons el calendari, reuneix al voltant de la taula el màxim de membres d’una família. I en aquesta ocasió, la taula ha congregat 120 persones.

És la família que formen les persones vinculades a Arrels Fundació: voluntaris d’una banda i persones sense llar a qui l’entitat ajuda de l’altra. Per a l’àpat d’aquesta nit de Nadal, que s’ha començat a preparar a les 18 h, s’ha previst un menú amb entrants i “un plat principal basat en rodó de pollastre, amb panses, pinyons i puré de verdures i postres”, explica Ghislaine Picaudez, del servei d’àpats Orfeó Catalunya, que fa cinc anys que hi col·labora.

El Nadal per fer-se visible

Arrels Fundació aprofita aquestes dates per donar més visibilitat a l’hora d’evitar que ningú dormi al ras, una tendència que “tancarà l’any a l’alça”, pronostica la cap dels programes d’acollida de l’entitat, Marta Maynou. De fet, detalla que “fa 10 anys que el nombre de sensellar no ha parat de créixer”, i afegeix que “es cronifica la persona que no té feina i no es pot pagar un allotjament”.

És per això que aquest Nadal ha engegat una campanya de venda de postals, còmics i samarretes sota el lema “Ningú dormint al carrer”. Hi han participat, entre d’altres, l’il·lustrador Miquel Fuster —que ha dissenyat les postals— o voluntaris i usuaris d’Arrels Fundació —que han preparat els còmics i les samarretes.

A banda, l’entitat també ha posat a la venda peces d’art, com escultures o bijuteria, creades per Patricia Cancelo, que s’exposen al Centre Cívic Can Deu, a la plaça de la Concòrdia, 13.

L’hivern, la pitjor època

L’entitat alerta, a la vegada, que els mesos de fred són els més durs per a aquells que dormen al carrer. Recorda que, quan encara falta tancar les dades d’aquest 2018, l’augment de persones que no tenen un indret on dormir amb dignitat creix. Així, el 2017 es va tancar amb un càlcul de prop d’un miler de persones que dormien al ras i unes 2.000 que ho feien en centres municipals. Recordem que el darrer cens de persones sense llar es va fer ara fa mig any, i va confirmar que en els primers sis mesos de l’any havien augmentat en un centenar les persones que dormen en barraques.