La desinfecció dels espais comuns

és ara mateix un dels temes que més preocupen tant a les empreses com els particulars. Es tracta d’assegurar-se que les oficines, les botigues o les mateixes llars es trobin lliures de coronavirus i que es pugui realitzar l’activitat diària amb molt menys risc de contreure la covid-19. Paraules com “ozó”, “peròxid d’hidrogen” o “vaporització electroestàtica” comencen a sonar entre la població com un possible sistema eficaç per desinfectar.

Els problemes de l’ozó

Es parla molt de la desinfecció per ozó i fins i tot es comencen a vendre algunes màquines petites per al seu ús domèstic. Segons Òscar Martínez, vocal del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, l’ozó té un seguit d’especificitats que no el fan el candidat ideal per realitzar tasques de desinfecció.

D’entrada, assegura Martínez, per assegurar-ne l’efectivitat cal una alta concentració d’ozó i això requereix utilitzar grans màquines. A més el seu alt poder oxidant el fa corrosiu per a certs plàstics com ara els teclats d’ordinadors, que caldrà protegir a banda. Però un dels problemes afegits és l’alta agressivitat, que pot provocar irritacions als ulls. A més si s’utilitza en un pis s’ha de sortir de la l’habitació i avisar els veïns per si es produeix alguna fuga d’ozó. Martínez recomana l’ús de l’ozó per a habitacions petites i com a mètode de xoc i no com un sistema de neteja habitual. Cal recordar que ara mateix el Ministeri de Sanitat no n’ha autoritzat l’ús ni s’ha demostrat que sigui efectiu contra el coronavirus.

El poder de l’aigua oxigenada

L’empresa Sanitech també s’ha postulat com una opció per desinfectar ràpidament espais comuns. Ara mateix només disposa del vistiplau de l’Agència de Medicaments i treballa en la desinfecció d’hospitals. Tot i això espera la llum verda del Ministeri de Sanitat per poder treballar en empreses i domicilis, cosa que ja poden fer a Alemanya o a França. El peròxid d’hidrogen o aigua oxigenada s’estableix en una concentració del 6,6 % acompanyat de cations de plata i altres coformulants que ajuden a potenciar-ne el poder viricida. En aquest cas es tracta d’una boira seca que impregna totes les superfícies gràcies a un vaporitzador. Segons el responsable de l’empresa, Marc Casamitjana, per a una oficina de 500 m² caldria una hora per desinfectar-la i el preu de l’operació aniria dels 500 als 1.000 € i no és corrosiu amb els plàstics, per tant no cal protegir els teclats com succeeix amb altres sistemes.

La vaporització electroestàtica

L’enginyer industrial Òscar Martínez aposta per aquest sistema. Es tracta de carregar amb ions positius un viricida i vaporitzar-lo en totes les zones a tractar. S’expandeix i actua com un imant davant dels virus, que acaba eliminant. Tot i això Martínez creu que el millor sistema de desinfecció és ara mateix la utilització de lleixiu en una solució amb aigua del 0,25 %. Després cal que els treballadors disposin de mascaretes i guants i que es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres entre persones. Amb això ja es pot lluitar en condicions contra el virus.