Només cinc dies després que Ester Quintana comparegués a la comissió parlamentària que estudia l'ús de les pilotes de goma, el Departament d'Interior ha fet un pas endavant amb nova informació sobre els incidents que es van produir durant la vaga general del 14 de novembre. Ramon Espadaler ha admès la presència d'una furgoneta de la Brigada Mòbil en el punt on Ester Quintana va perdre un ull. Una informació que fins ara els agents havien ocultat i que ha sortit a la llum vuit mesos després gràcies a la investigació interna que estan fent els Mossos d'Esquadra. Aquests nous fets han portat Interior a prendre mesures contra aquests agents: als set se'ls ha apartat de la Brigada Mòbil i de les tasques d'ordre públic tot i que segueixen treballant al cos. La posició d'aquesta furgoneta a la manifestació es va posar en coneixement del jutge que porta el cas ahir a la tarda. De moment, ni el caporal ni els sis agents no estan imputats ni han estat interrrogats pel jutge. Pel cas, actualment hi ha dos agents imputats: el subinspector i l'escopeter d'una altra unitat.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest dimarts que ha retirat els set agents de les tasques d’ordre públic per indisciplina i que han informat el jutge que investiga el cas que la furgoneta Dragó 414 es trobava al lloc dels fets. Afirma, a més, que el departament ha perdut la confiança en aquests agents, que han amagat la informació durant mesos.

La investigació interna que s’ha fet ha revelat que els integrants de la Brigada Mòbil van baixar de la furgoneta, amb l’excepció del conductor. Espadaler, però, ha assegurat que no s’han trobat proves que es disparessin pilotes de goma, encara que Ester Quintana sosté que va perdre l’ull per l’impacte d’un projectil d’aquest tipus. Segons el testimoni dels agents, només es va disparar una salva.

La declaració dels membres d’aquesta brigada s’ha fet en el marc de la investigació interna dels Mossos d’Esquadra, de manera que, segons ha afirmat el conseller, no estan imputats ni han estat interrogats pel jutge. Per Espadaler, les dades que s’han conegut no són concloents, però reconeix que són rellevants i que per això les han posat en coneixement del jutge.

El cas d’Ester Quintana ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre l’ús de pilotes de goma. Des de l’associació Stop Bales de Goma denuncien que la força d’aquests projectils supera set vegades els límits europeus. Però a l’altra banda de la balança, des del Departament d’Interior en defensen l’ús, encara que el mateix conseller Espadaler va obrir la porta a regular-ne l’ús.