El síndic de greuges creu que és fonamental protegir tots els infants, i encara més en casos de presumptes abusos sexuals i pornografia infantil com el destapat a l’Escola Vedruna Gràcia, una qüestió que ara Rafael Ribó investigarà si es va gestionar com requeria el cas. Un dels punts clau serà determinar per què quan els responsables del centre van tenir coneixement del cas no ho van explicar ni a l’AMPA ni a les administracions com el Consorci d’Educació i el Departament d’Ensenyament.  

Quan el professor investigat va ser arrestat el 2015 ho va comunicar al centre i els Mossos d’Esquadra també van alertar l’escola. Malgrat l’avís, la direcció de l’Escola Vedruna va fer prevaldre la presumpció d’innocència del docent perquè mai no n’havien rebut queixes de ningú i perquè era molt ben valorat, tant per l’alumnat com pel professorat i els pares. El centre va decidir activar un protocol de protecció de la infància que consistia que una part del personal de la Vedruna el vigilés de manera estreta. Aquesta mesura resulta insuficient pel síndic de greuges, que considera que el cas hauria d’haver arribat a la resta d’actors implicats.

El síndic demanarà informació a l’Ajuntament i la Generalitat, així com els departaments d’Interior i de Treball, Afers Socials i Famílies. Ribó també reclama que es formin tots els professionals de diferents àmbits com el sanitari, l’escolar o el policial per donar eines per actuar i prevenir casos com el de la Vedruna, que ha esclatat dos anys més tard, el desembre del 2017.

Més detalls del cas

I de mica en mica coneixem més informació del cas. El presumpte agressor treballava a l’escola des del 2011, té poc més de 30 anys i una part de les moltes fotografies de nens nus i seminús que li van comissar els Mossos d’Esquadra eren d’infants del seu entorn familiar. També ha transcendit que l’escola va comprovar l’any 2016 que l’home tenia el certificat d’antecedents penals net. D’altra banda aquest dijous el centre ja va fer xerrades amb els alumnes per parlar de tot plegat.