Una placa al Mercat del Ninot recorda des d’aquest divendres Eliseu Villalba Nebot, supervivent els camps d’extermini nazis. Villalba va començar a treballar al mercat el 1932 i en va arribar a ser sotsdirector fins que la Guerra Civil el va empènyer a l’exili i, després, a Mauthausen. L’any 1962, en plena dictadura franquista, va participar en la fundació de l’Amical Mauthausen.

Eliseu Villalba va ser una de les gairebé 500.000 persones que el 1939 -després de la derrota de l’exèrcit republicà- va creuar els Pirineus i es va convertir en exiliat. Més tard, va ser deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen. Villalba va sobreviure a l’horror dels camps d’extermini però, en tornar a Espanya, tampoc no ho va tenir fàcil. Com altres supervivents, es van trobar amb un règim dictatorial que els va depurar. “En la foscor del franquisme, en la foscor de la clandestinitat, es van ajuntar perquè allò no es perdés, perquè la memòria de la deportació espanyola no es perdés i sobretot per ajudar-se mútuament”, explica Enric Garriga, president de l’Amical Mauthausen.

Fundador de l’Amical Mauthausen

Villalba, que abans de la Guerra Civil va ser sotsdirector del Mercat del Ninot,  va impulsar la fundació de l’Amical Mauthausen l’any 1962 i va contribuir a la recuperació de la memòria històrica. La placa d’homenatge que s’ha descobert al mercat és també un gest per reconèixer la seva tasca. “No deixa de ser un recordatori perquè continuem treballant per evitar que això no torni a passar mai més”, afirma el regidor de Comerç i Mercats, Agustí Colom. Afegeix que és també un crit d’alerta “en moments difícils com estem veient a Europa, on els moviments feixistes tornen a créixer, i creix la xenofòbia i la intolerància.”

En l’acte d’homenatge han participat diferents personalitats polítiques i representants del mercat i d’Esquerra Republicana, partit en què Villalba hi va militar. Tots han acompanyat la seva filla Maria Lluïsa per recordar aquest supervivent dels camps i veí de Barcelona que va morir l’any 1977 en un accident de cotxe.