La Sindicatura de Greuges de Barcelona considera que l’accés a l’energia ha de ser un dret, com el dret a l’habitatge, equiparable al conjunt de drets humans. Aquesta és la principal conclusió de l’informe El dret humà a l’energia: impacte de l’increment de les tarifes de la llum a Barcelona, en què analitza l’increment del preu de l’energia. El síndic, David Bondia, també ha reclamat un canvi de paradigma per “deixar enrere el concepte de les persones com a clients d’una empresa” i substituir-lo per ciutadans titulars d’un dret a un subministrament bàsic a un preu assequible. L’estudi també fa un seguit de recomanacions a l’Ajuntament de Barcelona per minimitzar aquest increment de preus.
El control de l’energia, en mans de grans oligopolis
El síndic subratlla que s’ha produït una pujada històrica del preu de l’electricitat, que ha passat dels 50 €/MWh fins a superar els 500 €/MWh amb la guerra d’Ucraïna. I denuncia que el control sobre l’energia es concentra “en mans d’uns quants actors econòmics, grans oligopolis amb el vistiplau de les autoritats”.
Per això, reclama revertir les lògiques imperants per reconèixer el dret humà a l’energia com un bé essencial, més enllà del concepte de mercaderia. També insisteix que és indispensable per garantir les necessitats bàsiques d’una persona en un habitatge: llum, escalfor, refrigeració o alimentació.
No serà una tasca fàcil, però sí possible: només cal mirar enrere i adonar-nos del camí que ha recorregut fa pocs anys el reconeixement del dret a l’aigua potable i el
sanejament. L’energia també és indispensable per a la vida de les persones.”
Alerta que augmenten els veïns amb problemes per pagar la llum
L’informe també alerta que creix el nombre de persones amb problemes per pagar la llum a la ciutat. David Bondia ha assegurat que “augmentarà la gent que caurà en la pobresa energètica a finals d’aquest any”, ha afirmat el síndic, David Bondia.
En aquest àmbit reconeix les mesures impulsades contra la probresa energètica a Barcelona i destaca la xarxa de punts d’assessorament energètic (PAE). També detalla que aquests punts van atendre 19.222 persones de gener a setembre del 2021, mentre que, en tot el 2019, 12.079. El nombre de dones ateses dobla el d’homes: 12.549 i 6.662.
Recomanacións d’actuació en l’àmbit local
L’estudi del síndic també fa un seguit de 20 recomanacions a l’Ajuntament de Barcelona, com reforçar la capacitat de gestió dels PAE, perquè han millorat l’accés a la informació i l’empoderament dels barcelonins en matèria de drets energètics. Per això, també reclama recuperar-ne la presencialitat.
També demana que s’identifiquin els col·lectius més vulnerables a la pobresa energètica i que es presti una atenció més integral a les persones que ja ho pateixen. A banda, també insta a fer-ho el govern central perquè les comercialitzadores ofereixen descomptes a les famílies en funció de les rendes.
Altres propostes del síndic són fer una guia per a la implementció de plaques solars a la ciutat per fomentar l’autoconsum particular, impulsar comunitats energètiques a tots els barris oferint teulades i equipaments públics perquè les gestioni la ciutadania, o mantenir la comercialitzadora pública com a servei municipal.