(ACN / redacció) El Departament d’Educació ha presentat aquest dijous a la junta central de directors de centres la proposta de recomanacions per aplicar la reducció d’una hora lectiva a tot el professorat. La mesura es durà a terme a partir de l’1 de gener, i s’incorporaran 3.566 docents nous, 90 més dels previstos inicialment, per cobrir aquestes hores. La intenció és que el procés sigui flexible per facilitar a les escoles i instituts un canvi d’organització que obliga a refer horaris i plantilles a mig curs. Les direccions dels centres celebren aquesta “flexibilitat” perquè permetrà que impacti el mínim pedagògicament.

Preocupació de les escoles i instituts de Barcelona

A la sortida de la reunió, les primeres valoracions dels directors han estat positives. Tot i això hi ha escepticisme d’una part del col·lectiu. Els més crítics, les direccions de les escoles i instituts de Barcelona ja fa setmanes que mostren la seva preocupació i, en alguns casos, es neguen a canviar l’organització de centre i els horaris a mig curs.

Les recomanacions d’Educació recullen algunes de les preocupacions de les direccions. Per exemple, s’intentarà no substituir els tutors ni els mestres especialistes. El departament tampoc no descarta que es pugui superar el límit del 10 % de docents amb mitja jornada en un mateix centre.

Crítiques puntuals als sindicats

Els directors dels centres no s’han estalviat les crítiques als sindicats, perquè consideren un error que s’arribés a un acord per aplicar la reducció d’aquesta hora lectiva a mig curs. Justament aquest dijous USTEC ha amenaçat amb reprendre les protestes perquè les negociacions no avancen.

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha manifestat que la reducció de l’hora lectiva s’aplicarà “amb el menor impacte pedagògic i amb la complicitat, treball i col·laboració de les direccions dels centres educatius”. La directora general ha agraït a les direccions i al conjunt de professionals educatius la seva dedicació i esforç per abordar les reorganitzacions derivades de l’acord: “Una vegada més han estat a l’alçada de les circumstàncies. Tenim uns professionals docents de primera”.