És ara mateix la gran preocupació de la majoria dels comerciants: poder fer front al pagament de les factures de la llum. La inflació disparada juntament amb la pujada constant de l’energia arran de la guerra amb Ucraïna els han deixat en una situació límit.

Preu de la llum avui per hores: l’hora més barata de l’electricitat, actualitzada cada dia
Et detallem com varia el preu de la llum al llarg del dia i a quines hores és més econòmic el kWh

Segons Pròsper Puig, vicepresident de Barcelona Comerç, la situació és molt preocupant. “Aquesta pujada de la factura afecta principalment aquells negocis que tenen producció, com ara els forns o bé la restauració“.

Nosaltres hem vist factures de 7.000 €, mentre que els negocis estaven pagant uns 2.000, la despesa s’ha triplicat”
Pròsper Puig, vicepresident de Barcelona Comerç

Puig assegura que les factures en alguns casos han arribat a triplicar-se. “Nosaltres hem vist factures de 7.000 € quan fins ara estaven pagant 2.000 € al mes, la despesa s’ha triplicat!”. I afegeix que “hi ha una part també de responsabilitat de l’Administració perquè d’aquesta factura uns 1.200 € corresponen a l’IVA“. Segons el vicepresident de Barcelona Comerç, aquestes factures tan altes no es poden fer repercutir directament en els clients i, per tant, “això fa que les nostres empreses siguin inviables”.

Heu de pensar que hi ha negocis que ja han demanat crèdits per pagar la llum”
Pròsper Puig, vicepresident de Barcelona Comerç
La inflació desfermada redueix la capacitat de les entitats socials per atendre els usuaris
El Banc dels Aliments de Barcelona i Càritas alerten que amb prou feines poden absorbir tota la demanda d’ajut que reben

Puig creu que d’alguna manera les administracions, tard o d’hora, hauran d’intervenir en la regulació del mercat de l’energia. “Estic convençut que a curt termini el rebut de la factura de la llum es regularà d’una manera o altra perquè, si no, destruirem les empreses. No és una qüestió de Barcelona, Catalunya o Espanya, és un problema europeu. O es regula o destruirem el teixit productiu d’Europa“. La situació està empenyent moltes empreses a buscar solucions a la desesperada, com ara demanar crèdit per pagar la llum.

Els comerços, a la corda fluixa

Elisabet Vilalta, presidenta de Comertia, també creu que els negocis passen per una situació molt crítica. “Ens trobem moltes coses que ens compliquen tirar endavant, no només els costos energètics, també els de les matèries primeres, els del transport i els dels lloguers dels locals comercials. Tot està pujant”.

Molts comerços estan a la corda fluixa. Estan patint moltíssim i això està posant en perill la supervivència de molts establiments”
Elisabet Vilalta, directora de Comertia

Davant d’aquest panorama, Vilalta ha volgut ser molt clara. “Molts comerços estan a la corda fluixa. Estan patint moltíssim i això està posant en perill la supervivència de molts establiments. Per tant, el que demanem són ajuts per part de l’Administració“.