(ACN) Tots els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya tindran almenys un fisioterapeuta el 2023. Ho ha anunciat aquest dijous el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha explicat que des d’ara i fins a finals d’any ja n’hi haurà a 30 CAP de Catalunya.

En una visita al centre d’atenció primària Ramon Turró, Balcells ha reivindicat la feina dels CAP com a “elements més pròxims” a la comunitat en un escenari de “desigualtats” en plena “crisi econòmica”. Per això ha volgut destacar la incorporació de perfils professionals nous a la xarxa, com és el cas dels nutricionistes, els dietistes i ara, també, els fisioterapeutes, com a “referents de benestar”. “Una de les patologies més freqüents i amb més llista d’espera són precisament aquests”, ha recordat, afegint que no tot es pot resoldre al CAP, però sí una bona part.

Posar la primària “al lloc on toca”

El titular del departament ha destacat que un dels seus objectius és posar la primària “al lloc on toca”, recordant que és un “eix vertebrador” del sistema. En aquest sentit, ha admès que els professionals estan cansats després de la pandèmia i s’ha compromès a treballar amb “voluntat i fermesa” per abordar la situació des d’un punt de vista multidisciplinari.

Ja fa uns mesos que l’antic conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar que la incorporació d’aquests especialistes arribaria aquest any i que contribuiria des de la primària a la prevenció i la promoció de la salut, a l’autonomia dels pacients, al manteniment de l’activitat física i a “desmedicalitzar la vida” davant el dolor que pateix el pacient.