(ACN) El Consell de Ministres aprovarà dimarts un paquet de mesures de 3.000 milions d’euros que permetrà reduir la factura energètica que paguen el 40 % de les llars. Entre d’altres, suposarà la creació d’una tarifa regulada (TUR) per a les comunitats de veïns amb calderes centralitzades de gas natural fins a finals del 2023 que reduirà a la meitat la factura d’1,7 milions de llars.

Es reforça el bo social elèctric i el tèrmic

El Govern espanyol també reforçarà el bo social elèctric per a 1,3 milions de llars que disposen de bo elèctric mitjançant un increment del descompte del 65 % i el 80 % per a les famílies vulnerables i amb vulnerabilitat seriosa, respectivament. També eleva un 15 % la quantitat d’energia amb dret a descompte.

A més, amb caràcter temporal, l’executiu crea una categoria de consumidors amb dret a descompte d’un 40 % a les seves factures. Beneficiarà llars amb ingressos reduïts, 1,5 milions de famílies.

L’executiu també millorarà el bo social tèrmic i elevarà l’ajuda mínima a 40 euros. Per fer-ho possible, els anys 2022 i 2023 duplicarà el pressupost del bo per a llars vulnerables, fet que permetrà doblar l’ajuda mitjana fins als 375 euros per llar. Fins ara l’ajuda mínima era de 35 euros i el màxim anual era de 350 euros.

Sánchez destaca l’esforç de l’executiu per pal·liar la inflació

Totes aquestes mesures han estat anunciades pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats, on ha fet bandera de l’excepció ibèrica, que molts països europeus, ha dit, pretenen aplicar ara. El president espanyol ha carregat contra el PP de Feijóo, que, ha dit, és el mateix de Rajoy, i ha criticat el “negacionisme” d’una oposició que, segons ha afirmat, en comptes d’ajudar només s’ha dedicat a “assetjar i provar de derrocar el Govern en dos dels moments més crítics de la història recent d’Espanya”.

Ha destacat les mesures del seu executiu per pal·liar els efectes de la inflació amb la mobilització de més de 35.000 milions d’euros, el 3,5 % del PIB amb “rebaixes selectives d’impostos”, les ajudes al sector del transport, i la bonificació del 100 % de Rodalies, que, segons ha assegurat, permet que una persona amb una nòmina de 1.500 euros al mes amortitzi prop de la meitat de l’impacte de la inflació.