El grup de treball creat pel Síndic de Greuges de Barcelona per acompanyar dones, infants i adolescents víctimes d’abusos i assetjament sexuals ha començat a caminar. Format per professionals del dret (Carla Vall), de la psicologia (Patricia Ortuño) o periodistes d’investigació (Albert Llimós i Núria Juanico), es tracta d’una taula que vol captar les necessitats reals d’aquestes víctimes i servir de “referent” contra el “desemparament”, segons explica el síndic, David Bondia.

Durant la primera trobada del grup ja s’han identificat algunes de les demandes i denúncies més recurrents. Entre d’altres, destaquen la necessitat de més recursos, de comptar amb un suport terapèutic des del primer moment o el col·lapse dels serveis dirigits a les víctimes.

“No ens agraden els silencis”

Segons ha explicat el síndic, l’objectiu és que les víctimes “sàpiguen que hi ha un referent a Barcelona”. Una de les grans preocupacions del grup són els silencis i, per aquest motiu, el seu treball consisteix a escoltar-les, però també a investigar quins han estat els protocols davant un cas d’abús o assetjament sexual: “Poden venir perquè nosaltres demanem explicacions a qui correspongui sobre què s’ha fet i què no s’ha fet“, diu Bondia.

Una de les problemàtiques de les quals parla el síndic és la de “les complicitats” que hi pugui haver des de l’àmbit institucional. Per exemple, quan es denuncien diversos casos a una escola, com en el cas Benaiges a l’Escola de Barcelona: “Si ha passat durant tant de temps és perquè la institució no ha fet res”, assenyala. Bondia matisa que la Sindicatura no pot intervenir davant d’un cas judicialitzat però precisament impulsen el grup perquè els preocupa que dels casos que es destapen pocs fan el pas de denunciar-ho al jutjat. 

De moment, el grup de treball no té una partida pressupostària concreta per ajudar econòmicament les víctimes. Tot i això, no descarten disposar d’aquesta ajuda en un futur.