El Departament de Justícia va posar en marxa l’1 d’abril un servei de mediació gratuït i ràpid per resoldre dubtes que poguessin sorgir durant l’estat d’alarma pel coronavirus. El servei està adreçat a solucionar conflictes en els àmbits familiar, veïnal o empresarial i, a la pràctica, s’ha convertit en punt de trobada (i de possible entesa) per a pares i mares separats que no es posen d’acord en la guarda i custòdia dels fills durant el confinament.En les tres primeres setmanes de funcionament, el programa Mediació i covid-19 ha rebut 307 consultes, i totes han estat per aquesta qüestió. D’una banda per les dificultats que tenen molts pares per poder exercir la custòdia i veure els fills; i de l’altra els casos contraris, de pares o mares que amb el confinament estan exercint aquesta custòdia de forma permanent.
Quan situacions d’aquestes arriben al servei, els professionals del Centre de Mediació (advocats, psicòlegs i tècnics superiors) resolen dubtes i insten els pares a arribar a acords satisfactoris per a totes les parts, com ara la possibilitat de compensar el desequilibri en la tinença després de l’estat d’alarma o d’utilitzar les videoconferències per no perdre la comunicació amb els fills. I si, tot i així, els pares no es posen d’acord, es planteja la possibilitat de recórrer al que seria estrictament la mediació, una via que, de moment, s’ha engegat en 26 casos.
Per mitjans telemàtics i en el menor temps possible
Aquest és un servei gratuït amb un format exprés que es fa a través de mitjans telemàtics com les videotrucades perquè ningú s’hagi de desplaçar i exposar-se al contagi. Es tracta de trobar solucions ràpides amb el menor nombre de sessions (en situació de normalitat el procés no en pot superar les sis). Les persones interessades han d’enviar un correu electrònic al Centre de Mediació de Catalunya (centremediacio.dj@gencat.cat) amb el nom i el cognom, la localitat i el tipus de conflicte.
Els jutges només resolen els casos greus
El Departament de Justícia recorda que, sobre aquestes qüestions, els jutges només estan resolent els casos més greus i apunta que les sentències judicials sobre la potestat continuen sent vàlides. Ara bé, matisa que cal valorar que no suposin un risc per a la salut dels fills ni contradiguin l’estat d’alarma. Justícia també recorda que els pares i mares separats tenen a disposició dues guies de recomanacions que prioritzen el diàleg i l’interès dels menors.