La Generalitat ha intervingut vuit residències de gent gran des que va esclatar la pandèmia del coronavirus a Catalunya. El Departament de Salut ha assumit la direcció d’alguns aquests centres i en d’altres ha traspassat la gestió a una altra empresa. Aquest és el cas de la Residència Marvi Park del Camp de l’Arpa del Clot, que ara gestiona la Fundació Vella Terra.

Residències desbordades per la covid-19

La mesura presa pel govern s’ha aplicat a les residències amb nombrosos malalts o morts per coronavirus entre els avis i el personal. En molts casos, com en el de la Residència Marvi Park de Barcelona, els centres van col·lapsar-se per la manca de desinfecció i de material de protecció així comper la falta de personal per abordar l’emergència al centres d’avis. A la Marvi Park van buidar l’edifici amb el trasllat dels pacients a altres espais com la Clínica Fremp i la Copèrnic. i al centre s’hi han fet un parell de desinfeccions per part dels Bombers i de l’Exèrcit. La darrera es va fer abans que la Fundació Vella Terra reobrís la residència el dia 9 d’abril. Aquell mateix dia el Departament de Salut va fer el traspàs de la gestió del centre i a la tarda els treballadors el van començar a posar a punt per ingressar avis lliures de coronavirus de diferents residències de Barcelona.

Mesures de prevenció

Els reingressos es van començar a fer el dia 11 i a partir d’aquest dimecres la residència estarà plena del tot. En una total hi haurà 27 residents. De moment, durant dues setmanes els avis són aïllats en habitacions individuals per tal d’evitar nous contagis i el personal s’ha renovat del tot. També s’ha externalitzat el servei de cuina per limitar al màxim les entrades i sortides de personal. Un cop hagin passat els primers quinse dies s’ampliarà el nombre de residents fins a arribar a un màxim de 52 persones.

Els antics sanitaris estan confinats a casa i el nou personal forma part de la plantilla de la Fundació. Tal com assegura Sergi Osuna, director executiu de la Fundació Vella Terra, és fonamental anticipar-se en la prevenció i, de fet, les dues altres residències públiques que gestionen a Barcelona, la del Pare Batllori i la de les Corts, han tingut molts pocs casos de coronavirus per aquesta raó. Pel que fa a les altres 11 residències que dirigeix la fundació a Catalunya, o estan lliures de la covid-19 o els casos són anecdòtics. Osuna afirma que quan la pandèmia va esclatar a Itàlia van anticipar-se encarregant elements de prevenció quan la demanda no era alta i reforçant les mesures de seguretat dels residents.

La darrera intervenció a Premià de Mar

A banda de la Residència Marvi Park, la Generalitat ha intervingut la Ballús (Valls), la Sant Adrià (Sant Adrià de Besos), la Prat (Tona), la casa de repòs Verge de la Salut (Vilanova del Vallés), la Ullastrell (Ullastrell), la Nostrallar (Pallaresos) i la darrera ha estat Ca n’Amell (Premià de Mar).