servei cangur municipal

El servei de cangur municipal amplia els serveis a les famílies vulnerables i els ofereix la possibilitat de deixar els infants per poder assistir a activitats culturals. El Concilia Cultura es posarà en marxa al maig amb un programa pilot amb el Teatre Lliure, el Museu Picasso, la Virreina Centre de la Imatge, el Centre Cultural Fabra i Coats i el Festival Barcelona Poesia.

Espais amb el nou servei

  • La Virreina Centre de la Imatge i la Capella: S’oferirà el servei de dinamització infantil a l’espai LAB del Palau de la Virreina. S’oferirà en moments puntuals: durant les inauguracions de les exposicions i les visites guiades de caps de setmana. S’oferirà des del maig fins a l’octubre del 2023.
  • Teatre Lliure: S’oferirà amb reserva prèvia a la seu de Montjuïc durant les funcions del cap de setmana en horari de tarda. Funcionarà del maig a l’octubre.
  • Museu Picasso: S’oferirà a partir del setembre en el marc de les visites amb entrada gratuïta a les instal·lacions. Tots els dijous des de les 16 h, i el primer diumenge de cada mes, a partir del setembre.
  • Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats: Entra en funcionament un espai familiar permanent a l’interior del CAC-Centre d’Art Contemporani que donarà servei a totes les persones usuàries que visitin les exposicions. Hi haurà una zona de jocs fix però sense monitoratge.
  • Barcelona Poesia 2023: S’oferirà un espai de ludoteca per als més petits i tallers per als infants més grans. S’oferirà del 13 al 15 de maig del 2023.

El servei de cangur municipal va estrenar-se a finals del 2020 amb el Projecte Concilia, que vol ajudar a la conciliació personal, laboral i familiar oferint als menors un temps d’oci. S’han promogut 23.229 serveis de cangur des de llavors. Ara, arrenca la tercera edició amb una oferta ampliada a tots els barris que estan dins del Pla de barris (26) i a tots els punts informatius del Vila Veïna, així com a tres noves escoles bressol.

Perfil de famílies

La majoria de famílies que fan ús del servei són dones migrades i sense xarxa que venen derivades de serveis socials. En un 51,4 % dels casos són mares monoparentals i el 46,8 % tenen un vincle amb un servei públic. Del total de famílies inscrites, en un 94 % la primera referent és la mare i en un 6 %, el pare. En un 35, 4 % dels casos, les famílies no tenen feina.