presó Model

Les obres de l’espai memorial situat a l’antiga presó Model començaran el 2025. Aquest és el calendari amb el qual treballa l’Ajuntament de Barcelona, que preveu licitar la redacció del projecte aquest mes d’abril. Aquest nou equipament tindrà 5.800 m² i finalment ocuparà tota la quarta galeria del centre penitenciari i una part del panòptic. El consistori preveu que l’espai estigui enllestit el 2027.

La intenció és que aquest espai memorial es converteixi en un “referent internacional” en el tractament d’espais memorials, assegura Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica. Un espai on explicar “les històries de la Model i la seva relació amb el creixement de la ciutat”.

La galeria dels “presos polítics”

Finalment, el projecte ocuparà la quarta galeria sencera, que consta de tres plantes i que també inclou l’espai exterior del pati. Aquesta galeria destaca pel seu bon estat de conservació. A més, és la que menys modificacions ha patit al llarg dels anys i el punt on han estat tancats més presos polítics. L’espai també inclourà 10 cel·les museïtzades, situades a la planta baixa, amb diferents temàtiques per explicar la història del sistema penitenciari, des de la seva construcció —a principis del segle XX— fins a l’actualitat.

La Capella Gitana, restaurada i oberta al públic

L’espai memorial també incorpora la Capella Gitana, situada al primer pis de la quarta galeria, obra del pintor, cartellista i poeta Helios Gómez, i que es restaurarà i s’obrirà per primera vegada a la ciutadania. “S’hi han fet proves i està ben resguardada”, assegura Rabassa. Les obres de restauració començaran al mateix temps que els treballs a la quarta galeria.