A partir d’aquest mes de maig Barcelona fa un pas endavant en la cura de les persones. Els barris de Vilapicina, Provençals del Poblenou, la Marina de Port i el Congrés i els Indians estrenaran les anomenades VilaVeïna, que volen ser una mena de superilles socials on el veïnat troba suport, assessorament i recursos en relació amb les cures.

Segons dades de l’Ajuntament, el 40 % de les persones a Barcelona afirmen tenir una o més persones a càrrec, una tasca que recau sobretot en la dona i, sovint, en soledat. Per això, l’objectiu d’aquest projecte és, en paraules de la tinenta alcalde Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, “evolucionar d’aquestes cures en soledat a unes cures organitzades socialment, més ben distribuïdes, més equitatives i des de la proximitat.

Què oferirà la VilaVeïna?

Cada VilaVeïna inclourà una unitat territorial on hi haurà un espai físic de referència centrat en la tasca de les cures i les necessitats que se’n puguin derivar. La intenció és que, qui ho vulgui, s’hi pugui adreçar per rebre informació dels serveis ja existents però també per conèixer d’altres de nous com ara espais de criança, grups de suport emocional o assessorament legal.

L’objectiu és que al final del mandat se n’hagin creat 16 per tota la ciutat i que cadascuna pugui atendre una població d’entre 10.000 i 30.000 persones (uns 300.000 habitants en total).

La segona fase, el 2022

Aquest projecte té un pressupost inicial de 3,5 milions d’euros. La segona fase del projecte es desenvoluparà durant l’any 2022, quan se n’incorporaran 12 més. I, a partir d’aquí, durant els anys posteriors s’aniran obrint fins a 115 experiències similars per arribar a tota la ciutat.

Les persones grans i els infants, l’objectiu principal

El projecte VilaVeïna se centrarà principalment en la infància i les persones grans, les dues franges d’edat en què les cures prenen especial importància. També en les persones cuidadores, majoritàriament dones, tant si la seva feina està remunerada com si no. Així, entre els serveis que s’oferiran hi haurà espais de criança compartida, un grup de suport emocional i espais de respir per a persones que cuiden, suport per a projectes comunitaris de cura que facilitin l’organització col·lectiva, així com assessorament legal i laboral per a treballadores de la llar i de les cures.