(ACN/redacció) L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la revista ‘L’Avenç’ aquest dilluns a la tarda. L’acte de lliurament ha començat a les 18.15 h i ha tingut lloc al Saló de Cent. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit l’acte amb la participació del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

Els encarregats de recollir el premi han sigut l’equip de la revista, integrat per Natàlia Báscones, Núria Iceta i el seu director, Josep M. Muñoz. La periodista i directora del diari ‘Ara’, Esther Vera, ha sigut l’encarregada de fer la glossa. L’acte, a més, ha comptat amb actuacions musicals a càrrec del grup Ovidi 4, amb Toni Soler.

El número 500 de la revista, l’últim en format paper

El proper mes d’abril es publicarà el número 500 de ‘L’Avenç’. Els seus responsables, Josep M. Muñoz i Núria Iceta, han anunciat que serà l’últim en el format paper. Així i tot, asseguren que s’estan estudiant les possibilitats per a una continuïtat futura de la capçalera. Amb la concessió de la medalla es reconeix la contribució fonamental de la revista a l’àmbit cultural de la ciutat.

Durant l’inici de l’acte, l’alcaldessa ha volgut fer esment al tancament de la revista. Ha assegurat que “aquesta és una medalla commemorativa, però també és una medalla per recollir el que significa el tancament d’una revista com ‘L’Avenç’ i fer-nos reflexionar sobre aquest fet“. Muñoz ha recollit aquest missatge i ha afegit que “tant de bo aquesta medalla serveixi com a estímul per revertir la situació actual de la revista“.

Josep M. Muñoz: “Quan fou mort el combregaren”

Per part dels dos directors de la històrica capçalera, Josep M. Muñoz no ha amagat el sentiment agredolç per la concessió del premi a una revista que deixa de publicar-se “almenys com la coneixíem fins ara”. “Quan fou mort el combregaren”, ha sentenciat fent ús de la popular frase feta.

Muñoz ha tingut paraules d’agraïment per a molta gent, en primer lloc per als lectors i en particular els subscriptors, que han ajudat a sostenir la capçalera. Però també per a l’Ajuntament i la “pràctica unanimitat” amb què es va acordar el lliurament de la distinció.

“Un paper cabdal en el desenvolupament del teixit acadèmic i cultural de Barcelona”

En la proposta de concessió de la medalla s’ha considerat que ‘L’Avenç’ ha tingut “un paper cabdal en el desenvolupament del teixit acadèmic i cultural de Barcelona”. També se’n destaca la condició d’eina imprescindible per conèixer la Barcelona i la Catalunya del darrer quart de segle XX i primer quart del segle XXI. El 2014 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de mitjans de comunicació. Al mateix temps se’n valora haver mantingut una trajectòria d’indiscutible qualitat al llarg de la seva història, així com la implicació en iniciatives com el naixement de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i Llegir en Català.