La Guàrdia Urbana i la Policia Nacional han desmantellat una cuina clandestina al barri del Raval, al districte de Ciutat Vella, i han alliberat una persona a la qual explotaven a la feina. La víctima —segons ella, no era l’única— estava obligada a viure i a treballar durant més de 15 hores diàries sense percebre cap remuneració. En aquesta operació conjunta s’han arrestat dues persones acusades d’un presumpte delicte de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral.

Un espai amb condicions higièniques penoses

Segons han informat els dos cossos policials, la cuina estava situada en un soterrani i presentava unes condicions deficients i penoses, tant higièniques com sanitàries. Tampoc no tenia llum natural ni ventilació. La instal·lació elèctrica era precària i l’espai estava ple d’humitats.

La víctima va contactar amb la Guàrdia Urbana

L’operació policial va tenir lloc al mes de desembre de l’any passat, quan la víctima va poder interceptar uns agents de la Guàrdia Urbana de la Unitat Territorial de Ciutat Vella que estaven patrullant pel Raval, i va poder explicar-los la seva situació. Els policies municipals es van posar en contacte amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guàrdia Urbana i es va coordinar allotjament d’urgència per a la víctima a través del Centre d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament. Posteriorment l’home va ser traslladat a dependències de la Policia Nacional, on se li va acabar de prendre declaració.

Enganyats en arribar a Barcelona

Davant la policia, aquest individu va explicar que no era l’únic explotat. Va detallar com els dos detinguts contactaven amb persones del seu país, del Pakistan, i els oferien feina. Els deien que haurien de treballar durant 12 hores al dia, per 33 euros diaris i amb l’allotjament i el menjar inclosos. Ara bé, quan les persones que hi accedien arribaven a Barcelona es trobaven amb una realitat molt diferent. Se les obligava a lliurar el passaport juntament amb el telèfon mòbil, i les tancaven amb clau al soterrani sense poder sortir.

Les jornades de feina eren de 15 hores, des de les 6 h i fins a les 23 h i les amenaçaven amb posar en coneixement a la policia la seva situació irregular. El menjar que elaboraven es repartia després a domicili o a locals de venda d’alimentació.

Dos detinguts

Arran de la informació facilitada agents de la Guàrdia Urbana i de la Policia Nacional van poder identificar els dos responsables dels fets. Van quedar detinguts per un delicte de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral. També van escorcollar dues fruiteries que regentaven.

Al soterrani no es va localitzar cap altre treballador però els agents van corroborar les condicions de falta d’higiene del local i indicis suficients que provaven el relat d’explotació laboral que havia denunciat la víctima. Pel que fa a les fruiteries, també van localitzar treballadors que treballaven més de vuit hores al dia. Als dos locals se’ls va denunciar per qüestions administratives.