Alerta per un “modus operandi” que s’està detectant en el servei d’atenció a víctimes de violència de l’Hospital Clínic. “S’estan donant casos d’agressors que s’organitzen amb la parella per captar les víctimes”, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ la infermera membre de la Comissió de Violència de l’Hospital Clínic Teresa Echeverría.

La manera d’actuar és la següent: la parella de l’agressor es guanya la confiança de la víctima i quan està en una situació vulnerable, “sovint perquè està sota els efectes de l’alcohol o alguna altra droga”, la convencen per anar a casa, “li diuen que es quedi a dormir i a la nit es comet l’agressió”.

“Molts agressors utilitzen Tinder per actuar”

Echeverría ha dit que els agressors “que usen Tinder per actuar planifiquen molt bé la seva estratègia”. Els casos d’agressió que l’hospital ha detectat que provenen de cites amb aplicacions tenen en comú que “s’hi ha perpetrat una violència tremenda“. Per això, la sanitària reclama “mirar i analitzar molt els agressors quan són detinguts per veure què és el que se’ns està escapant com a societat”. També ha incidit que “no s’està intervenint en la dimensió real del problema, sobretot en la infantesa i l’adolescència. Hi ha molt a estudiar en el context familiar, de l’escola, els valors”.

“Hi ha hagut un daltabaix amb la credibilitat del sistema judicial”

L’Hospital Clínic de Barcelona va tancar el 2022 havent atès 659 víctimes d’agressions sexuals a l’Àrea d’Urgències. Aquesta xifra no s’havia registrat mai fins ara i suposa un increment del 41 % respecte al 2021. Echeverría explica aquest increment com a “bon indicador que les dones identifiquen millor que han patit violència sexual i són coneixedores que l’hospital és un entorn acollidor que les pot ajudar”. Tot i així, també ha incidit que han baixat les denúncies perquè “hi ha hagut un daltabaix amb la credibilitat del sistema judicial”. El 2016 es denunciaven el 80 % de les agressions i ara estem al voltant del 65 %: “Després del cas de La Manada les denúncies van baixar tremendament”.

En aquest sentit, Echeverría s’ha referit al cas de l’exfutbolista del Barça Dani Alves, que està a la presó acusat d’agressió sexual en una discoteca del carrer de Tuset el 30 de desembre. Considera que s’ha seguit “un bon protocol” perquè des del principi “s’ha allunyat la víctima del focus mediàtic”. “Això és primordial perquè la noia es recuperi, es faci forta i doni el missatge que cal interposar denúncia”, ha dit.

Les agressions en grup es mantenen al 10 %

Les dades de l’Hospital Clínic indiquen que el 2022 el 90 % de les víctimes eren dones, el 58,3 % van ser violades i en el 100 % dels casos els agressors eren homes. La meitat de les agressions es van cometre a menors de 25 anys. La víctima més jove tenia 16 anys i la de més edat, 82. Pel que fa a dies de la setmana, el 68 % de les atencions es van fer divendres, dissabte, diumenge i dilluns. Les agressions en grup es mantenen al voltant del 10 %