Des de fa uns mesos un porc senglar baixa, sol i tranquil, cap a uns contenidors de la cruïlla entre els carrers de Jaume Pinent i les Torres, prop d’una sortida del metro de les Roquetes, a Nou Barris. Crida l’atenció perquè arriba fins a la part baixa del barri, una zona que no queda tan a prop de Collserola, i perquè sempre ho fa puntual a la mateixa hora: a dos quarts de nou del vespre.

El senglar és un animal de costums

És un exemple d’animal de costums, un fet que, segons els experts, no ens ha de sorprendre. “Els porcs senglars són animals molt complexos cerebralment. No són tan simples com podem pensar, són d’una complexitat psicològica que fa que cada individu pugui tenir un comportament diferent”, explica Jaume Badia, investigador de Biologia i Fauna Salvatge de la UB. Segurament va baixar un dia i no va trobar menjar suficient als contenidors més propers a la muntanya i, en canvi, en aquests contenidors més avall sí que hi ha trobat prou menjar o de més bona qualitat.

Hi ha animals que tenen costums molt arrelats per assegurar l’alimentació i tornen on n’han trobat prou o que els ha agradat
Jaume Badia, investigador de Biologia i Fauna Salvatge de la UB

Els veïns coincideixen a explicar que la visita del senglar solitari es converteix en un espectacle. “La gent li fa fotos i vídeos, ell busca menjar i després marxa per on ha vingut, ja se’n sap el camí”, explica Farrukh Naeem, un botiguer de la zona.

La població de senglars a Collserola, més gran que mai: “Ens han perdut la por”

Sarrià – Sant Gervasi i Nou Barris, els districtes amb més senglars

Les incursions urbanes d’aquest porc senglar a les Roquetes és una de les moltes que viuen els barris de muntanya. Sarrià – Sant Gervasi i Nou Barris són els districtes amb més presència de porcs senglars, encara que s’han arribat a veure fins i tot per la Diagonal. El cas més destacat és el de Vallvidrera, on es poden veure fins i tot de dia. Al nord de Nou Barris s’ha hagut de protegir les colònies de gats amb gàbies especials contra els senglars.

En tot cas, la recomanació és no donar menjar als porcs senglars i, sobretot, en els casos dels barris fronterers amb la serra, no deixar les bosses d’escombraries ni restes d’aliments fora dels contenidors.