Últims repassos als apunts, i molts nervis abans de començar els exàmens. "Ens hi juguem molt i són tres dies que has d'anar a tope." El primer examen ha estat el de llengua i literatura castellanes. Els alumnes han pogut escollir entre un fragment de l'obra 'El árbol de la cienca', de Pío Baroja, o un text d'Eduard Punset. I la sensació general ha estat força positiva. "Jo crec que era senzill per aprovar però a l'hora de treure bona nota...una mica difícil." Després ha tocat llengua catalana. Les opcions eren un fragment de 'Drames rurals', de Víctor Català, o un article de Bibiana Ballbé. Mentre els alumnes feien l'examen, fora els professors esperaven molestos. I és que, enguany, no han pogut veure les proves fins al final del matí. JORDI SÁNCHEZ, vocal de l'Institut Barri del Besòs "Normalment nosaltres tenim les proves per poder comprovar els continguts, per poder tranquil·litzar els alumnes quan surten i, de sobte, resulta que són ells els que ens han d'explicar a nosaltres en què ha consistit la prova." Aquesta tarda ha estat el torn dels exàmens de literatura catalana i dibuix tècnic. Els alumnes que s'hi han presentat ho han fet per pujar nota. ELENA DOMÍNGUEZ "Si afegeixes més assignatures, com més nota puguis treure molt millor perquè així ets una mica més competent vers els altres i pots aspirar a més nota, que al final és el que ens interessa a tots." De fet, han estat pocs els alumnes que s'han animat a fer les proves de la tarda. Un cop acabades, opinions diferents sobre què fer la resta de la tarda. GISELA SOSA "Sense estudiar allò agobiant-me puc fer-ho, o sigui que repassaré una mica però bàsicament relaxar-me." YERAY TOJA "Ara cap a la biblioteca i fins tard. Demà història i mates, i a veure com va." Demà a dos quarts de nou del matí tornaran a començar els exàmens. Hauran de fer, entre d'altres, la prova d'història o de filosofia i la de llengua estrangera.

Les proves d’accés a la universitat (PAU) segueixen el model estrenat el 2010 i que es divideix en la fase general, amb cinc exàmens obligatoris, i l’específica, que és voluntària. Les assignatures de la fase general són llengua i literatura catalanes, llengua i literatura castellanes, llengua estrangera, història o filosofia, i una assignatura de modalitat. La fase específica, en la qual els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries, permet pujar nota fins als 14 punts, ja que té en compte les dues millors qualificacions obtingudes en assignatures relacionades amb la carrera que es vol estudiar.

Per accedir a la universitat, els estudiants faran mitjana amb la nota de batxillerat, que compta un 60% de la nota (sempre que sigui com a mínim un cinc de mitjana) i la qualificació de les PAU, que en val un 40% (sempre que s’hagi obtingut un mínim de quatre punts a la fase general).

Segons la Secretaria d’Universitats i Investigació, aquest any s’examinen 30.338 alumnes, 632 més que l’any passat. 149 tribunals, repartits per 19 poblacions, corregiran els exàmens.

Els resultats es podran consultar a partir del 28 de juny al portal d’Universitats i Recerca, i el 2 de juliol els alumnes ja podran recollir la documentació amb els resultats a l’institut corresponent.