Els responsables d’Interior estudien aplicar “una distinció en el tracte” entre els immigrants amb antecedents penals i aquells que només tenen la falta administrativa d’estada irregular a l’estat espanyol. El ministre ho ha dit durant una visita al Centre d’Internament d’Estrangers de Madrid, al barri d’Aluche.

L’avantprojecte de llei preveu la divisió dels centres en dues zones i ara rebrà l’aportació dels grups parlamentaris. En una visita al CIE de la Zona Franca, PSC, ICV-EUiA i ERC havien demanat que els immigrants que no tinguessin antecedents penals no fossin tancats als centres d’internament. El PP i CiU es van comprometre a estudiar la mesura.

Des del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca es van expulsar durant el 2011 prop de 900 persones. El centre té una capacitat per a 236 interns i actualment hi conviuen en un mateix espai un 10% de persones que no tenen antecedents penals.

El síndic no supervisarà el CIE de la Zona Franca

Segons fonts de l’executiu central, el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, no té competència per fiscalitzar ni supervisar el CIE, i és per això que se li va denegar l’entrada fa unes setmanes. El govern de Madrid ha respost així a la pregunta del senador de l’Entesa, Paco Boya, sobre la denegació de l’accés a Ribó.

Des de l’executiu afirmen que després d’haver denegat l’accés per escrit a Ribó, aquest es va presentar acompanyat pel seu equip de treball. És per això que el van haver de rebre el comissari en cap de la Brigada Provincial d’Estrangeria i el director del CIE, que li van recordar que no podia accedir.

La raó que al·lega l’Estat en la seva resposta és que la llei que regula el Síndic de Greuges “exclou de les seves competències el control i supervisió dels organismes i entitats pertanyents a  l’Administració General de l’Estat, que corresponen al Defensor del Poble i, per tant, no té competència per fiscalitzar el CIE, ja que està facultat només per rebre les queixes sobre el seu funcionament i posar-les a disposició del Defensor del Poble que, en el seu cas, podrà requerir la seva col·laboració”.