JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT a Catalunya JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya

Els sindicats han fet una cassolada davant la seu del Banc d’Espanya a la plaça de Catalunya. Volen que es faci un control públic dels diners del rescat i que es depurin responsabilitats. A més demanen la creació d’una banca pública que garanteixi el crèdit a les famílies i a la petita i mitjana empresa, per tal que es pugui reactivar l’economia. Davant la situació actual, que qualifiquen de molt preocupant, ja han anunciat noves mobilitzacions.

També han convocat una cassolada (independentment dels sindicats), en aquest cas davant la seu de La Caixa a l’avinguda de la Diagonal, els membres del moviment 15-M. A les 19.30 h ha començat la protesta, que ha aplegat una cinquantena de persones. Han convidat els conductors a fer sonar els clàxons, i han cridat consignes per reclamar que el deute dels bancs no l’acabin pagant els ciutadans.

Els sindicats volen una consulta sobre les retallades

CCOO i UGT han anunciat que el proper dilluns, 18 de juny, aniran al Parlament a presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) per forçar la celebració d’una consulta sobre les retallades de l’Estat, una política que els dos sindicats censuren. Els portaveus dels sindicats han vaticinat que la iniciativa prosperarà i que el Parlament els exigirà un 3% de firmes del cens per poder organitzar la consulta, el que, segons els seus càlculs, suposa unes 220.000 signatures. Els sindicats han optat per aquesta via perquè ara per ara no tenen els suports necessaris perquè sigui el mateix Parlament el que convoqui la consulta.

La pregunta que els sindicats volen formular als catalans és la següent: “Creu que l’acció del Govern hauria de donar prioritat a les polítiques d’educació, sanitat i benestar social, per donar compliment als drets que en aquest sentit recull l’Estatut?”. La mesa del Parlament haurà de dirimir si aquesta pregunta s’adapta a allò previst en l’Estatut en matèria competencial i, si hi dóna el vistiplau, la convocatòria de la consulta hauria de ser aprovada per majoria absoluta al Parlament i rebre després el consentiment del Govern espanyol.