L'eruga perforadora de la fusta ha malmès els salzes del Parc del Centre del Poblenou, un arbre que, a més, necessita molta aigua i humitat. En no disposar d'aquestes condicions s'havien debilitat i, per això, l'Ajuntament ha decidit substituir-los per aquesta altra espècie, la sòfora desmai. El canvi forma part del pla de renovació de l'arbrat que ha inciat l'Ajuntament. Se substituiran 700 arbres, que es reposaran per gairebé 900 de nous. IZASCÚN MARTÍ, cap de l'Àrea d'Arbrat de l'Ajuntament "Les que es retiren són en principi problemàtiques, són espècies que tenen problemes d'adaptació a la ciutat de Barcelona. El que fem és substituir-les per espècies que estan més adaptades i que sabem que donaran més bons resultats." Un exemple d'això el trobem a l'avinguda del Marquès de l'Argentera. Aquí es treuran els 23 oms de Sibèria, una espècie de fusta fràgil que no s'adapta bé a les condicions urbanes, i s'hi posaran exemplars de l'anomenat arbre del foc, que floreix de vermell a la primavera. Una altra espècie que té els dies comptats a Barcelona és la robínia, com les del carrer de l'Escorial. Es tracta d'un arbre catalogat com a espècie invasora i, per això, es desplantaran i s'hi posaran desmais. Altres canvis responen a motius més pràctics. A les placetes de la rambla del Poblenou, per exemple, es canviaran 33 plàtans per espècies que floreixen com l'arbre del foc, l'arbre de Judes i la sapinde de la Xina. Es vol aconseguir, així, crear espais més atractius per al veïnat. En altres punts de la ciutat el tipus d'arbrat es considera emblemàtic del carrer i, per tant, s'ha de mantenir. És el cas de la Rambla, on s'han detectat 23 plàtans en mal estat, que se subsituiran per arbres de la mateixa espècie.

Barcelona és una de les ciutats europees amb més arbres a la via pública, uns 200.000 exemplars de prop de 200 espècies diferents. Els darrers estudis indiquen que el 95 % dels arbres de la ciutat es troben en bon estat.

La cap d’Àrea d’Arbrat de l’Ajuntament, Izaskun Martí, ha explicat la importància de les tasques per renovar l’arbrat dels carrers i parcs “Es tracta d’una actuació de substitució d’aquells exemplars malalts o vells, que a llarg termini podrien presentar un potencial risc de caiguda”.

Es preveu que se substitueixin 700 exemplars, que es reposaran per 895 unitats de nou arbrat. La intervenció acabarà a finals d’any i es realitzarà de manera progressiva, actuant preferentment sobre aquells arbres més malmesos. Martí ha destacat que “la selecció de les espècies d’arbres a plantar respon a criteris d’adequació i tolerància a les condicions climàtiques i ambientals de la ciutat, així com a la trama urbana i sempre evitant espècies al·lergògenes i invasores”.

Les espècies concretes que se substituiran seran els exemplars d’Ulmus pumila (om de Sibèria) i de Eucalyptus globulus (eucaliptus comú), donat que es tracta d’exemplars amb dificultats d’adaptació a les condicions urbanes, a més de considerar-se de fusta fràgil, com els arbres de l’espècie Acer negundo (negundo).

La substitució d’espècies també presta atenció als exemplars considerats espècie invasora, com és el cas de la Robinia pseudoacacia (robínia).

A les vies urbanes considerades “emblemàtiques”, com ara la Rambla, la Gran Via o el passeig de Gràcia, que disposen de Platanus x acerifolia (plàtan), s’hi replantaran alguns arbres, però de la mateixa espècie.