L’aterratge dels Guardian Angels a Barcelona ha posat les patrulles ciutadanes, de nou, a debat. En la mateixa línia que altres col·lectius, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) tem que aquests grups puguin “provocar una escalada de violència” i criminalitzar persones vulnerables. Per combatre la inseguretat, planteja crear un cos d’agents cívics que vetlli per la convivència a l’espai públic i auxiliï la Guàrdia Urbana.

Des de la FAVB asseguren que, davant l’augment de furts i robatoris amb violència a Barcelona, el pitjor és “actuar en calent” i buscar respostes immediates. De fet, insisteixen que cal “analitzar les causes i el rerefons dels problemes” a cada barri i, per fer-ho, tenir en compte factors que hi hagin pogut incidir, com ara, expliquen, l’increment de les desigualtats, el model turístic o l’especulació immobiliària.

A banda de la creació d’un cos d’agents cívics, tenen altres propostes. Per exemple:

  1. Demanen reorganitzar el paper dels cossos policials: que els Mossos d’Esquadra se centrin en les tasques de seguretat i la Guàrdia Urbana a assegurar la convivència. També proposen que es reforci la policia de barri i “el seu paper de mediació”.
  2. Revisar l’ordenança del civisme i la llei d’estrangeria.
  3. Elaborar un nou pla de drogues per combatre les addiccions i frenar el consum.
  4. Treballar en un pla que impliqui tots els actors per combatre la violència masclista.
  5. Plantegen analitzar “el creixement de la delinqüència” amb l’augment del turisme.
  6. Que els cossos de seguretat assumeixin el control i la vigilància al transport públic, en substitució dels vigilants privats.