Quan fa dos mesos que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van entrar a la presó de Soto de Real, les entitats sobiranistes han organitzat una nova acció per reclamar el seu alliberament, així com el d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn. L’Assemblea i Òmnium Cultural han fet una crida a concentrar-se davant dels ajuntaments aquest dissabte a les vuit del vespre arreu de Catalunya. Una convocatòria que ha comptat amb el suport de més d’un miler de persones a la plaça de Sant Jaume, on s’han sentit crits de suport als presos.

A la concentració de plaça de Sant Jaume, s’ha corejat la consigna “Llibertat presos polítics” i s’ha reclamat el seu alliberament, tot exigint que puguin passar el Nadal a casa seva amb la família. Durant gairebé una hora, la plaça ha cantat tot de càntics a favor de la llibertat i la República, així com cançons reivindicatives. Al final de l’acte s’ha llegit un manifest en què les entitats han explicat que no s’obliden ni deixaran que s’oblidi que “dos homes de pau” són a la presó. “No descansarem fins que torni a casa” ha assegurat Marcel Maurí, vicepresident d’Òmnium Cultural.

Des de l’Assemblea també han aprofitat l’acte per denunciar que després de la compareixença, a través d’un missatge de veu de Jordi Sànchez en un míting de campanya, s’ha procedit a canviar-lo de mòdul a Soto del Real. “Diuen que no són presos polítics, però els castiguen per accions polítiques” han sentenciat.

Una marxa de torxes per reclamar l’alliberament dels presos polítics

Una hora abans de la concentració, s’ha fet una marxa de torxes per la Rambla que ha arribat fins a plaça de Sant Jaume. L’acció estava organitzada per l’entitat Rescat, que fa més de 16 anys que la fa per denunciar els presos polítics que, al seu entendre, hi ha a l’estat espanyol. Aquest any la marxa ha comptat amb la presència d’un centenar de persones, entre ells diversos membres de la CUP Capgirem Barcelona.

Malgrat que s’ha celebrat altres anys, els organitzadors han assegurat que aquesta vegada ha tingut un significat especial en coincidir amb els dos mesos de l’empresonament de Jordi Cuixart i  Jordi Sànchez.